Чудесне способности гвариоле, али опрез – ИСПРАВЕЊО

magazin.ba
Чудесне способности гвариоле, али опрез – ИСПРАВЕЊО

Биљци именом гравиола (Annona muricata) се приписују чудесне способности оздрављења.

Гравиола ( лат. Annona muricata) расте у Мексику, Колумбији, Перуу, Венецуели, на Карибима, али исто у земљама подсахарске Африке и југосточне Азије. Управо према наведеним стаништима, може се закључити како овој биљци одговарају подручја високе влаге и релативно топле зиме ( не мање од 5 целзијусевих степени). Стабло гравиоле није посебно  велико, али је зато цијела биљка искористива. Управо зато је јужноамерички индијанци користе читаву: кору, лишће, коријен,сјеме и плод – и то за лијечење многих болести као што су астма, артритис, проблеми са јетром и болести срца. Слаткастог је окуса, а подсјећа на комбинацију ананаса и јагоде.

Чудотворна гравиола – лијек за многе болести

Највише пажње ова биљка је привукла управо у лијечењу рака. Многа истраживања су показала како управо ова биљка садржи хемикалије које би могле помоћи у борби против рака, а осим тога помаже и код бактеријских и гљивичних инфекција, снижава крвни притисак, лијечи астму, артритис, помаже код депресије, стреса и нервних поремећаја али  нема ваљаних научних доказа који подржавају ове употребе. Такође, то може бити опасно.

Неки медији су објавили да се многа истраживања која се раде у тајности још од 1970-тих година су показала како ова биљка не убија станице рака у нашем тијелу и то 10 000 пута успјешније од обичне хемотерапије што и лијека Адриамyцин (најћешће кориштен при хемотерапији).  У анализи који је 2017. године објавлјен на fact-check порталу Snope наведено је да је тачно да су рађене бројне студије о утјецају супстанци у гравиоли на канцерогена обољења. Оне које су се фокусирале на ћелије рака плућа, дебелог цријева и јетре јесу показале да екстракти гравиоле имају могућност да изазову програмирану ћелијску смрт, како се и претпостављало.

Ограничен потенцијал показале су и студије о могућности сузбијања умножавања ћелија рака код неких животиња и у ћелијским линијама. 

Како закључује Snopes, не постоје клиничке студије рађене на људима.

Осим појединачних случајева људи који тврде да су имали користи од биљке, није објављена ниједна велика клиничка студија на људима о њеној дјелотворности као потврђеног лијека за рак (међутим, регистрирано је најмање једно клиничко испитивање).

НАПОМЕНА

Након анализе портала raskrinkavanje.ba   и указане чињенице да је оргиналан текст оцијењен као теорију завјере, псеудо науку и преношење лажних вијести промијењен је наслов јер не одговара чињенцама.

Из оргиналног текста избачена је комплетан први пасос чланка који говори да су рађена многа истраживања која су наводно показала како ова биљка успјешно убија станице рака  јер то не одговара чињеницама.  

Из ранијег другог пасоса избачен је дио који говори како су фармацеутске куће тек сад почеле истраживања дјелотворности ове биљке. Анализе говоре да фармацеутске куће и друге организацију улажу огромна средства и напоре у истраживања а имајући у виду велики број стручњака укључених у то било би тешко у "информацијско доба" затајити инфомацију да ништа не чине.

У трећем пасосу промијењен је дио реченице који говори да гвариола лијечи многе врсте туморног обољења у то да биљка саджи хемикалије које би могле помоћи у борби против рака а на крају пасоса је додато да  нема ваљаних научних доказа који подржавају ове употребе

Четврти пасос је промијењен јер је у оргиналом чланку говорио како су  медији седамдесетих година писали еуфорично о наводним ефектима биљке не негирајући те ефекте нити се позивајући на научне чињенице. У истом пасосу додата је анализа check in потрала Snopes која говори да су експерименти рађени на животињама а не људима.

Остатак текста који је говорио о томе да да фармацаутске компаније не могу патентирати биљку због својох наводних природних састројака је избрисан јер не одговара чињеницама о чему је упозорено у анализи портала raskrinkavanje.ba те је додата реченица да осим појединачних случајева људи који тврде да су имали користи од биљке, није објављена ниједна велика клиничка студија на људима о њеној дјелотворности као потврђеног лијека за рак.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана