Астронаут Џон Глен: “Еволуција није супротна вjеровању у бога”

Агенције
Астронаут Џон Глен: “Еволуција није супротна вjеровању у бога”

Џон Глен, први Американац који је орбитирао око Земље, изјавио је да чињенице о научним открићима треба предавати у школама, укључујући и теорију еволуције.

Глен, који са 93 године губи вид и слух, рекао је Асошиејтед пресу да не види никакву противуречност између вjеровања у бога и вjеровања у еволуцију.

“Не видим да сам нешто мање религиозан због чињенице да цијеним чињеницу да наука само биљежи оно што ми мијењамо са еволуцијом и временом, и то је чињеница”, рекао је Глен, иначе презбитеријанац и додао: “То не значи да је свијет мање чудесан и не значи да није могуће постојање неке силе која је већа од свих нас и која је иза свега што је било и иза свега што се дешава”.

Глен је бивши амерички сенатор, својевремено кандидат Демократске партије за предсједника САД и војни пилот у два рата. Он је жарко желио да још једном оде у свемир, али је тек много година касније сазнао, читајући биографију Џона Кенедија, да га је НАСА намјерно искључила из даљег програма летења.

Глен је рекао да не зна да ли је то одлучено због утицаја који би његова евентуална смрт у другој свемирској мисији оставила на политичку сцену и да ни са ким није причао о томе.

Стари астронаут је рекао да не планира да подржи ниједног кандидата на предсједничким изборима 2016. године, иако се његова подршка сматра кључном за успјех демократа у Охају.

“То је прошлост”, рекао је Глен, за којег је 2014. година прошла у знаку озбиљних здравствених тешкоћа - знатно ослабљеног вида и слуха, као и благог шлога.

Глен и његова супруга Ени (95) ће уложити своју енергију у будући Џон Глен колеџ за јавне послове при државном Универзитету Охајо.

“То неће бити ни републикански ни демократски колеџ. Потпуно супротно од тога. Биће то, надамо се, најбољи колеџ посвећен проучавању владавине и политике у цијелој земљи”, рекао је Глен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана