Потрага се за Хитлеровим тајним атомским разарачем

Танјуг
Потрага се за Хитлеровим тајним атомским разарачем

Аустријски експерти расвјетљавају тајну историју у мјесту Санкт Георген ан дер Гузен у Горњој Аустрији, гдје се претпоставља да су, у подземним радионицама, нацисти наводно радили на атомској бомби.

Ради се о подземном постројењу у којем су наводно присиљени научници да измисле "чудесно" оружје за Адолфа Хитлера. Власти желе да знају да ли постоји опасност по становништво и да ли се испод земље налазе радиоактивне ракете.

"Ради се о чињеницама", рекао је Вернер Крајсл, шеф општине Перг. Градоначелник Ерих Вал жели расвјетљавање додајући да грађани желе да знају да ли постоји потенцијална опасност.

Тајне нациста се истражују захваљујући раду Андреаса Сулцера, режисера документарних филмова.

Он је радио на филму о научнику Виктору Шаубергеру из овог дијела Аустрије.

"У једном тренутку сам наишао на податак да је од 1941.под најстрожом тајном у Санкт Георгену СС била укључена у научне пројекте. У писмима колегама Шаубергер је упозоравао на нешто што је назвао 'атомски разарач'", објаснио је Сулцер.

Затим је успио да, уз помоћ међународних научника у Вашингтону, пронађе једну радну књигу СС, у којем се документује тајни пројекат у Санкт Георгену.

Тамо су се налазили и планови о до сада непознатом подземном постројењу у које је СС довозио такозване ријетке земље и физичаре и хемичаре, логораше из концентрационих логора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана