Potraga se za Hitlerovim tajnim atomskim razaračem

Tanjug
Potraga se za Hitlerovim tajnim atomskim razaračem

Austrijski eksperti rasvjetljavaju tajnu istoriju u mjestu Sankt Georgen an der Guzen u Gornjoj Austriji, gdje se pretpostavlja da su, u podzemnim radionicama, nacisti navodno radili na atomskoj bombi.

Radi se o podzemnom postrojenju u kojem su navodno prisiljeni naučnici da izmisle "čudesno" oružje za Adolfa Hitlera. Vlasti žele da znaju da li postoji opasnost po stanovništvo i da li se ispod zemlje nalaze radioaktivne rakete.

"Radi se o činjenicama", rekao je Verner Krajsl, šef opštine Perg. Gradonačelnik Erih Val želi rasvjetljavanje dodajući da građani žele da znaju da li postoji potencijalna opasnost.

Tajne nacista se istražuju zahvaljujući radu Andreasa Sulcera, režisera dokumentarnih filmova.

On je radio na filmu o naučniku Viktoru Šaubergeru iz ovog dijela Austrije.

"U jednom trenutku sam naišao na podatak da je od 1941.pod najstrožom tajnom u Sankt Georgenu SS bila uključena u naučne projekte. U pismima kolegama Šauberger je upozoravao na nešto što je nazvao 'atomski razarač'", objasnio je Sulcer.

Zatim je uspio da, uz pomoć međunarodnih naučnika u Vašingtonu, pronađe jednu radnu knjigu SS, u kojem se dokumentuje tajni projekat u Sankt Georgenu.

Tamo su se nalazili i planovi o do sada nepoznatom podzemnom postrojenju u koje je SS dovozio takozvane rijetke zemlje i fizičare i hemičare, logoraše iz koncentracionih logora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana