28. септембра поплаве и потреси због Крвавог Мjесеца и Супермjесеца

Агенције
28. септембра поплаве и потреси због Крвавог Мjесеца и Супермjесеца

Многи су увjерени да Мjесец и његова веза са Сунцем доноси плиму и поплаве, али и потресе и ерупције вулкана, а они који вjерују у "пророчанство крвавог мjесеца" тврде да ће услиједити апокалипса.

Ове јесени Мјесец ће у истом дану бити и најтамнији и најсвјетлији ове године. Рано ујутру 28. септембра, мјесец ће бити у тачки путање која је најближа земљи, биће јако велики и зато се назива Супермјесец.

Због своје близине јако ће свјетлити, а убрзо након тога поступно ће нестати. Потпуно помрачење догодиће се само сат времена од његовог најсјајнијег момента, када ће Земљина сијенка у потпуности заклонити Мјесец.

Током помрачења које ће трајати више од једног сата становници Земље ће свједочити и такозваном крвавом Мјесецу, односно феномену када заклоњени мјесец исијава црвеном или наранџастом бојом као резултат одбијања Сунчеве свјетлости од Земљине атмосфере.

Многи су увјерени да Месец и његова веза са Сунцем доноси плиму и поплаве, али и потресе и ерупције вулкана, а они који вјерују у "пророчанство крвавог мјесеца" тврде да ће услиједити апокалипса.

Стручњаци тврде како нема разлога за забринутост: плима ће бити виша него иначе, али само до пет центиметара виша од највиших плима у посљедњих двадесет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана