Због мањка таксиста Nissan уводи самовозеће таксије

GS
Foto: Telegram

Јапански произвођач аутомобила Nissan планира да уведе самовозеће таксије у Јапану у року од неколико година. Очекује се да ће услуга, која је планирана због мањка таксиста као посљедице старења становништва, бити доступна у пословној години која почиње у априлу 2027. године, преноси Мина.

Као што је компанија недавно најавила, почеће да тестира комерцијалне услуге у надолазећој фискалној години, користећи миниванове у подручју Јокохаме јужно од Токија.

"Локалне заједнице суочавају се с бројним изазовима на подручју мобилности, укључујући мањак возача као посљедицу старења становништва", наведено је у Ниссановом саопштењу.

Приликом покретања услуге планирају да сарађују с локалним властима и превозницима како би "осигурали широк распон нових услуга које омогућавају слободно кретање".

Јапан далеко од тога да је једини град с аутономним возилима на улицама, али је његова влада убрзање развоја технологије поставила као кључни приоритет будући да се земља суочава с мањком радне снаге и становништвом које стари и коме треба превоз.

Према Закону о путном промету, самовозећим возилима нивоа четири допуштена је вожња јавним цестама у Јапану под одређеним околностима од прошле године. Аутономија возила рангирана је на љествици од нула до пет, при чему је вриједност пет значи потпуно аутономну вожњу. Нисан је рекао да тестира пословне моделе за услуге самовозеће мобилности у Јапану и иностранству од 2017. године, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана