Zbog manjka taksista Nissan uvodi samovozeće taksije

GS
Foto: Telegram

Japanski proizvođač automobila Nissan planira da uvede samovozeće taksije u Japanu u roku od nekoliko godina. Očekuje se da će usluga, koja je planirana zbog manjka taksista kao posljedice starenja stanovništva, biti dostupna u poslovnoj godini koja počinje u aprilu 2027. godine, prenosi Mina.

Kao što je kompanija nedavno najavila, počeće da testira komercijalne usluge u nadolazećoj fiskalnoj godini, koristeći minivanove u području Jokohame južno od Tokija.

"Lokalne zajednice suočavaju se s brojnim izazovima na području mobilnosti, uključujući manjak vozača kao posljedicu starenja stanovništva", navedeno je u Nissanovom saopštenju.

Prilikom pokretanja usluge planiraju da sarađuju s lokalnim vlastima i prevoznicima kako bi "osigurali širok raspon novih usluga koje omogućavaju slobodno kretanje".

Japan daleko od toga da je jedini grad s autonomnim vozilima na ulicama, ali je njegova vlada ubrzanje razvoja tehnologije postavila kao ključni prioritet budući da se zemlja suočava s manjkom radne snage i stanovništvom koje stari i kome treba prevoz.

Prema Zakonu o putnom prometu, samovozećim vozilima nivoa četiri dopuštena je vožnja javnim cestama u Japanu pod određenim okolnostima od prošle godine. Autonomija vozila rangirana je na ljestvici od nula do pet, pri čemu je vrijednost pet znači potpuno autonomnu vožnju. Nisan je rekao da testira poslovne modele za usluge samovozeće mobilnosti u Japanu i inostranstvu od 2017. godine, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana