Волво гради нову фабрику електричних аутомобила

B92
Foto: Arhiva

Шведски Волво Карс је објавио у петак да ће уложити 1,2 милијарде евра у изградњу новог производног погона у Словачкој у којем ће производити електричне аутомобиле.

"Ширење у Европи, нашој највећој продајној регији, кључно је за наш прелаз према електрификацији и континуираном расту", рекао је извршни директор Џим Рован.

Волво Карс већ има двије фабрике у Европи, у матичној Шведској и у Белгији.

Постројење у Кошицама на истоку Словачке је пројектовано за производњу до 250.000 аутомобила годишње и требало би да обезбједи хиљаде радних мјеста. Локација такође омогућава даљње ширење, наводи се у саопштењу компаније..

"Амбиција Волво Карса је продаја од 1,2 милиона аутомобила годишње до средине деценије, а планира да то оствари глобалним производним отиском који обухвата Европу, САД и Азију", додаје се у саопштењу.

Производња аутомобила марке Волво је порасла прошле године за 5,6 одсто, на готово 700.000 аутомобила, с удјелом електричних аутомобила и плуг-их хибрида од 27 одсто.

Шведска компанија је у већинском власништву кинеског Гили Холдинга, а њене дионице у октобру прошле године су увршетене у котацију берзе у Стокхолму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана