Volkswagen, али на гусјеницама

B92
Foto: Volkswagen

Volkswagen је завршио рестаурацију једног посебног комбија Т1.

Полугусјеничар који је конструисан шездесетих година прошлог вијека је дуго чекао обнову и напокон је засијао…

Такозвани Халф-трек Фокс је започео живот као комби ВW Т1 из 1962. године. Возило је дошло у руке аустријског механичара Курта Кретзнера, који га је модификовао за вожњу у Алпима.

Кретзнеров циљ је био да произведе комби који би могао лако да се носи с тешким теренима на планинским обронцима, а да притом буде једноставан у вожњи, наводи Ревија ХАК.

Алуминијумске гусјенице с гуменим блоковима су постављене на две осовине на задње точкове од 13 инча. То је омогућило добру вожњу напред на снијегу и блату. У међувремену, две осовине напред су опремљене двоструким точковима од 14 инча и омогућиле су возилу да има окретност конвенционалног комбија.

Халф-трек Фокс је задржао стандардни мотор, 1,2 литарски бензинац са само 33 коњске снаге. Две осовине с гусјеницама су опремљене блокадом диференцијала. Највећа брзина је само 35 км/х.

На почетку је Кретзнер имао велике планове, али завршио је само два примјерка. Крајем 2018. једини преживели Халф-трек Фокс је прослијеђен Одјељењу за класична возила Фолцваген привредних возила, које га је вратило у оригинално стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана