Volkswagen, ali na gusjenicama

B92
Foto: Volkswagen

Volkswagen je završio restauraciju jednog posebnog kombija T1.

Polugusjeničar koji je konstruisan šezdesetih godina prošlog vijeka je dugo čekao obnovu i napokon je zasijao…

Takozvani Half-trek Foks je započeo život kao kombi VW T1 iz 1962. godine. Vozilo je došlo u ruke austrijskog mehaničara Kurta Kretznera, koji ga je modifikovao za vožnju u Alpima.

Kretznerov cilj je bio da proizvede kombi koji bi mogao lako da se nosi s teškim terenima na planinskim obroncima, a da pritom bude jednostavan u vožnji, navodi Revija HAK.

Aluminijumske gusjenice s gumenim blokovima su postavljene na dve osovine na zadnje točkove od 13 inča. To je omogućilo dobru vožnju napred na snijegu i blatu. U međuvremenu, dve osovine napred su opremljene dvostrukim točkovima od 14 inča i omogućile su vozilu da ima okretnost konvencionalnog kombija.

Half-trek Foks je zadržao standardni motor, 1,2 litarski benzinac sa samo 33 konjske snage. Dve osovine s gusjenicama su opremljene blokadom diferencijala. Najveća brzina je samo 35 km/h.

Na početku je Kretzner imao velike planove, ali završio je samo dva primjerka. Krajem 2018. jedini preživeli Half-trek Foks je proslijeđen Odjeljenju za klasična vozila Folcvagen privrednih vozila, koje ga je vratilo u originalno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana