Волан у колима може да се загрије и до 52 степена

ГС
Волан у колима може да се загрије и до 52 степена

Уколико оставите аутомобил на директном сунцу и сами знате колико то може бити неподношљиво - скоро да је потпуно немогуће одмах сјести за волан од врућине.

Научници су истраживали и дошли до закључка да температура за воланом може достићи чак 52 степена! С друге стране, контролна табла може да се загрије до невјероватних 69° Целзијуса.

Због тога, сваке године забиљежено је по неколико случајева кућних љубимаца или дјеце који премину у затвореним аутомобилима.

Неке студије су показале да чак и паркирање возила у сјенци или хладу може бити смртоносно када је у питању мало дијете.

Када оставите ауто на сунцу, температуре које су опасне по живот могу се достићи већ након сат времена, установили су научници из Аризоне.

Људи могу доживети озбиљне посљедице и када је температура нижа од 40°.  Топлотни удар некада може оставити трајне посљедице по мозак, али и друге органе.

Чак и са отвореним прозорима, температура у возилу може достићи 40°, а увијек треба имати на уму да су дјеца осјетљивија на екстремне температуре од одраслих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана