Технолошки трендови који ће обиљежити аутомобилску индустрију

Агенције
Технолошки трендови који ће обиљежити аутомобилску индустрију

Главни технолошки трендови у ауто-индустрији су напреднији екрани осјетљиви на додир, “црне кутије” и нови безбједносни системи у аутомобилима, V2X комуникација, аутономна вожња, као и “car sharing” или услуге “дијељења” возила.

1.Екрани осетљиви на додир

Ова технологија постаје тржишни стандард и већ је уобичајена у савременим возилима. Тренутно потрошачи очекују да LCD екране осјетљиве на додир карактерише висока резолуција.

У годинама које долазе, стандард ће бити употреба вјетробранског стакла као главног мјеста за приказивање свих информација, тј. ријешење које се назива “head up” дисплеј (HUD). То ће возачима омогућити да возе аутомобил и да истовремено провјеравају податке без склањања погледа са пута, што ће повећати безбједност возача и путника.

Коришћењем технологије проширене стварности, на вјетробранском стаклу ће се приказивати информације и упозорења о догађањима у саобраћају као што су пешаци који се крећу преко коловоза или одржавање безбједне удаљености од других возила.

2.”Црне кутије” и нови безбједносни системи у аутомобилима

Нова правила о системима безбједности у возилима (која тренутно развија Одбор за унутрашње тржиште и заштиту потрошача у Европском парламенту) ступиће на снагу најкасније 2022. године.

Тако ће за произвођаче аутомобила уградња “црних кутија” постати стандард. “Црне кутије” ће морати да пруже информације у периоду од 20 секунди прије несреће.

Осим тога, развијају се и друга безбједносна ријешења као што је систем за детекцију пешака или аутоматско подешавање брзине возила на основу саобраћајних ограничења (такозвани ИСА систем).

3. V2X комуникација

Комуникациона технологија V2X (возило према околини) тренутно је брзорастући сегмент у аутомобилској индустрији. Ријешења заснована на овој технологији омогућиће возилу комуникацију са било којим уређајем путем посебних преносних модула и сензора.

То ће обезбједити комуникацију између два и више возила (V2V), затим између возила и елемената инфраструктуре као што је, на примјер, идентификација саобраћајних знакова (V2I), комуникацију возила са електричном мрежом (V2G) као и возила са људима (V2P).

4. Аутономна вожња

Аутомобили који могу да пређу одређену маршруту без интервенције возача и да изведу све неопходне маневре (нпр. кочење, заустављање, паркирање...) више нису научна фантастика већ постају стварност коју тестирају ауто-компаније, али и ИТ гиганти.

5. “Carцsharing” или услуге дијељења возила

Ови сервиси се састоје од пружања услуга корисницима возила уз новчану надокнаду. Захваљујући мобилним апликацијама, корисници имају приступ возном парку аутомобила који могу да се изнајме на минуте или сате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана