Од старог фиће направили електрични аутомобил

B92
Од старог фиће направили електрични аутомобил

Македонски мајстори уградили су електрични мотор у легендарни аутомобил застава 750, познатији под надимком фића.

Посао замјене оригиналног мотора одрадила је компанија BB Clasic Cars из Скопља, која се бави рестаурацијом класика. Тако је удахнут нови живот у малени аутомобил који је моторизовао бившу Југославију.

У BB Clasic Carsу истакли су како највише воле да раде управо на фићама и додали да су једина компанија у јужној Европи сертификована за конверзију тих аутомобила на струју, преноси poslovni.hr.

Овај ауто сматра се симболом и почетком моторизације некадашње СФРЈ, тада ратом уништене земље која је снажно развијала индустрију и обнављала се.

Први фићo је изашао са производних трака Заставе 18. октобра 1955. године по лиценци италијанског Фијата и производио се наредних 30 година.

Од 18. новембра 1985, када је из Заставе изашао посљедњи фићо у црвеној боји, укупно је произведено 923.487 примјерака овог аутомобила који је у СФРЈ проглашен за националну класу, пише портал Лако до кола.

Први фићо произведен је 1955. године у Крагујевцу и имао је 767 кубика и само 29 коњских снага.

Куриозитет је да је до 1960. године продат у чак милион примерака.

Осим Италије и Југославије, фићо се производио и у Аустрији, Шпанији и Аргентини, и укупно је са производних трака изашло 2.695.197 ових аутомобила у свим верзијама.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана