Објављено седам финалиста за Европски аутомобил године 2021.

Вреле гуме
Foto: Промо

Сада знамо седам финалиста за избор "Европског аутомобила године 2021.", одабрана међу 29 кандидата: Citroen C4, Cupra Formantor, Fiat 500, Land Rover Defender, Škoda Octavia, Toyota Yaris и Volkswagen ID.3.

Да подсјетимо, у избор могу да уђу нови модели који су доступни на најмање пет европских тржишта у вријеме гласања. Шездесетак судија из 23 европске земље, скратили су листу једноставним гласањем. Друга фаза гласања ће бити обављена до краја фебруара, с тим што ће вијести о побједнику бити објављене у марту.

По традицији, проглашење се обавља у Женеви, пред почетак салона аутомобила. Ове године, побједник ће бити проглашен 1. марта, а подаци о догађају и локацији тек треба да буду одређени.

Други круг гласања, у којем се проглашава укупан побједник, много је сложенији у односу на прву рунду. Сваки члан жирија добија на располагање 25 поена, које треба да распореди на седам аутомобила, с тим што један модел не може да добије више од 10 бодова. Такође, два аутомобила не могу бити на првом мјесту, док најмање пет модела мора да буде оцијењено.

Комплетна пресуда и коментари сваког појединачног судије у вези с финалистима, биће присутни уживо на интернет страници "Цар оф тхе Yеар".

Побједник из прошле године је био Peugeot 208, док је 2019. тријумфовао Jaguar I-Pace, након "доигравања" јер је био по броју поена изједначен с Alpineom А110.

Избор за европски аутомобил године, који се одржава од 1964., додао је три нова спонзора за 2021. Девет аутомобилских издања из девет европских земаља сада подржава ову независну организацију и обезбјеђује финансирање; спонзорисање од стране произвођача је неприхватљиво, нема столова за продају током церемоније додјеле признања, нити се наплаћује добитницима и финалистима.

Овогодишња продужена листа од 29 кандидата је била нешто краћа него обично. Примјера ради, 2019. их је било 38, док ће модели који нису стигли на вријеме, попут Мустанга Mach-Е, ући ће у шири избор 2022.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана