Ни на Балкану не обожавају Голфа као овај човјек

B92
Ни на Балкану не обожавају Голфа као овај човјек

Volkswagen Голф је вјероватно најпопуларнији аутомобил на нашим просторима, обожаван је из разних разлога, али тешко да ћете на Балкану пронаћи фанатика за Голфом какав је Аустријанац Јозеф Јуза.

Овај оџачар у својој колекцији има чак 144 јединице најпродаванијег Volkswagenовог модела у историји!
Јуза у својој гаражи има Голфове свих врста и облика, а међу њима су и неки изузетно ријетки попут Голфа са клизним вратима, за који вјероватно много нису ни знали да постоји.

 “Када сам први пут сјео у Голфа, имао сам осјећај да је овај аутомобил направљен само за мене. Позиција сједења, уживање у вожњи, свакодневна употребљивост, све како ја волим”, рекао је Јуза.

Јуза је своју колекцију почео да скупља као дио свог посла када је возио другу генерацију модела Кеди.

Сада има Кабрио за љето, ГТИ када жели да се забави, Кнатри зими, како каже има правог Голфа за сваку прилику.

Ипак, оно што га је заиста подстакло да направи ову колекцију је Голф Мк1 са споилером у облику “ластиног репа” који је добио средином 90-их.

Његова колекција се налази у једном складишту на ободима Беча, а допуњава је као што већина људи данас нешто купује, преко интернета.

“Довољно је да само на брзину погледам на интернет и брзо нађем сјајно возило које је практично бесплатно. Чешће је транспорт скупљи од самог аутомобила”, каже овај Аустријанац.

Најстарији примјерак Јузине колекције је Голф из 1974. са предњим кизним вратима, а у колекцији има и два потпуно електрична голфа, позната као CitySTROMer I и II, који користе гел-електролитне батерије.

Међу најријеђим примерцима које има у својој колекцији је 71 Golg G60 Limited, који је ручно направљен од стране Volkswagen Motorsporta.

Ова верзија има 207 КС из четвороцилиндричног агрегата са суперпуњачем, а има и Rallyе Голф из 1989. са 181 КС.

Наравно, колекција не би била комплетна без мало необичних примjерака, попут неколико кампера базираних на Голфу, а ту су и два аутомобила-степенице са аеродрома у Бремену направлена на VW пик-апу.

Међутим, вjероватно најинтересантнији примjерак који има је прва генерација ГТИ која је направљена по наруџбини за принца са Блиског истока.

Осим посебних детаља од дрвета и коже, оно што овај аутомобил чине изузетно посебним је телефон, што није било често у возилима те класе током 80-их година.

Јуза признаје да није лако водити рачуна о 144 голфа и да планира да своју колекцију јавно покаже кроз неку врсту Голф музеја.

Овај Голф фанатик не може да се одлучи којих пет примjерака из колекције су му омиљени.

“Изабрао бих целу колекцију. Радије бих остао без свих него да изаберем само један”, закључио је Јуза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана