Киа унаприједила Пиканто: Нови мотори, дизајнерска освјежења и нове технологије

ГС
Киа унаприједила Пиканто: Нови мотори, дизајнерска освјежења и нове технологије

Киа Моторс је осјетно унаприједила свој најмањи модел Пиканто, који стиже на европске цесте у трећем кварталу ове године.

Нудиће много нових сигурносних и телематских технологија, које су обично резервисане за већа и скупља возила, док ће уједно унапријеђени Пиканто захваљујући новим моторима донијети ниже емисије као и препознатљива дизајнерска освјежења, изнутра и извана.

Унапријеђени Пиканто доноси и бројне напредне сигурносне технологије из Кијиних већих модела, што га чини једним од најсигурнијих модела у свом разреду. 
Такође је расположива Кијина нова "фаза ИИ" УВО Connect телематских технологија, које унапређују повезивост возила и контроле како би смањили стрес током вожње. Унапријеђења Пикантове моторизације укључују Кијин опцијски нови роботизирани ручни мјењач (АМТ - Automated Manual Transmission) за углађенију вожњу.

"Пиканто је један од наших најпродаванијих модела у више регија широм свијета, а поготово је популаран међу европским купцима. Унапријеђења модела урађена су с циљем да Пицанто буде корак испред конкурената захваљујући разиграном дизајну и забавном возном карактеру, а ту су и технологије с подручја повезивости и сигурности карактеристичне за вишу класу возила. Сигурни смо да ће унапријеђени Пицанто само још повећавати наш тржишни удио у овој врло конкурентској класи", рекао је Емилио Херера, извршни директор Киа Моторс Еurope.

Унапријеђени Пиkанто у Европи у продаји од 3. квартала 2020. године

Продаја унапријеђеног Пиkанта у Европи почиње у трећем кварталу ове године (Љ3 2020) и то са стандардном најдужом европском гаранцијом – 7-годишњом гаранцијом на укупно возило (до 150.000 км, прве 3 године без ограничења пријеђених километара).

Освјежен дизајн свих изведби (GT-Line и X-Line)

Пицанто је доживио дизајнерска освјежења, поготово спортска GT-Line и СУВ X-Line изведба. Резултат је свјеж, препознатљивији изглед.

"Лице" Пицантових изведби GT-Line и X-Line је измијењено како би добили још специфичнији изглед. Нови изглед почиње маском ‘тигровог носа', која доноси нови изглед с рубовима с више рељефа и "отворен" изглед. Кромирани рубови настављају се до доњег дијела редизајнираних фарова, што даје возилу шири, стабилнији изглед. Код GT-Line изведбе свака страна "тигровог носа" има црвене уметке GT-Line, док су код X-Line изведбе црвени, слични зрачним отворима. Обје изведбе добиле су другачије фарове и четверодјелна коцкаста ЛЕД дневна свјетла. Назад је Пиkанто добио нова ЛЕД свјетла и тању магленку, што га чини још препознатљивијим.

Изведбе GT-Lineи X-Line су због модернијег изгледа добиле и другачији предњи и задњи браник с оштрим линијама каросерије. Промјене су створиле грубљи, робуснији изглед GT-Line изведбе, која је визуелно сличнија Кијиним ГТ изведбама. Већи отвор за проток зрака на доњем дијелу браника је код GT-Line изведби црн, с магленкама које подсјећају на драгуље. Џ-Лине изведба добила је СУВ-овске заштитне покрове подвозја, с металик имитацијом и X-Line логом и црним рубовима који се протежу од предње маске до рубова блатобрана на боку.

Пиkанто купцима нуди више могућности прилагођавања појединцу, јер има на располагању чак 10 модерних боја каросерије због којих ће ауто одударати од осталих. Нудиће се и два нова типа алуминијских наплатака који лијепо допуњују Пиkантов спортски карактер: 16-краки, 14- инчни наплаци те двобојни 16-инчни наплаци с дијамантским брушењем.

Унапријеђени инфотаинмент заслон, нове боје у кабини за више индивидуализације

У унутрашњости Пиkанто доноси бројне визуелне и технолошке надградње које су сконцентрисане у 8,0-инчном "плутајућем" широком заслону на додир с аудио-визуелним навигацијским системом (АВН) (види ‘Инфотаинмент’ за више детаља), и високорезолуцијски 4,2- инчни дигитални заслон на инструмент табли.

У зависности од опреме и тржишта је Пицантова кабина на располагању с црним текстилним или синтетичким сједиштима, с различитим узорцима тапецирања како би постигли модернији изглед и бољи осјећај у кабини. Кабина се може похвалити с црним, сребрним или бљештаво црним умецима облога врата, арматурне плоче и око мјењача.

Унапријеђени Пицанто је расположив с пуно савремених колор пакета за још више персонализације кабине, у зависности од опреме и појединог тржишта.

Пакет Лимета доноси црну унутрашњост с контрастним шавовима бијеле боје и бијелом бочном потпором сједишта, док су рубови око мјењача и зрачних отвора премазани сребрним металик лаком, а додаци на вратима такођер су у сребрној и лимета боји. Наранџасти пакет нуди црну једнобојну унутрашњост с наранџастим шавовима и још неким другим детаљима те црно- наранџастим умецима у вратима. Црвени пакет нуди црно тапецирање с црвеним бочним потпорама сједишта као и бљештаве црне уметке и црвено-црне детаље на вратима. У понуди је још и зелени пакет који купцима нуди зелене уметке у кабини и сребрно-зелене завршетке на вратима те тапецирана сједала у стилу деним јеанса.

Учинковити нови ‘Смартстреам’ бензински мотори и нови роботизирани мјењач (АМТ)

Унапријеђени Пиkанто ће у Европи нудити три нова бензинска мотора Смартстреам чије главне двије одлике су мања потрошња горива и ниже емисије ЦО2 у односу на претходнике. Моторна гама садржи мотор 1.0 Т-ГДи највеће снаге 100 КС, 1,0-литарски атмосферски мотор снаге 67 КС или 1,2-литарски ДПФИ (дуал-порт фуел ињецтион) мотор са 84 КС.

Између осталих иновација новог мотора 1.0 Т-ГДи вриједи споменути учинковитији систем убризгавања који достиже тлак од 350 бара (постојећи Т-ГДИ има 250 бара).

Сва три мотора унаприједили су линије за кружење испуста и оптимизирали управљање усисног вентила што је намијењено постизању колико се да ниже потрошње горива. Два атмосферска мотора замијенили су мултипоинт убризгавање новим двоструким убризгавањем горива (ДПФИ), које оптимизира вријеме убризгавања како би се постигла што нижа потрошња горива. Сва три мотора опремљена су новим интегрираним термалним управљањем (ИТМС - Интегратед Тхермал Манагемент Сyстем), које пружа учинковитије хлађење коморе за сагоријевање. ИТМС разликује карактеристике хлађења мотора с обзиром на оперативно дјеловање мотора.

Унапријеђени Пицанто је први модел с Кијиним новим роботизираним мјењачем АМТ (Аутоматед Мануал Трансмиссион). Основа је 5-степени ручни мјењач с квачилом и актуатором за притискање квачила и промјену брзине с обзиром на параметре које добија од сензора. С једноструким сухим квачилом АМТ је једноставан и цјеновно повољан избор за странке које више воле незахтјевну употребу аутоматског мјењача, без веће потрошње горива у односу на уобичајене ручне мјењаче. Киа ће податке о емисијама и потрошњи горива објавити накнадно односно прије почетка продаје у Европи.

УВО Koоннецт "фаза ИИ" телематике с унапријеђеним заслоном на додир

Пицанто ће добити већи, 8,0-инчни "плутајући" заслон на додир с навигацијским системом који ће замијенити стари систем са 7,0-инчним заслоном. Поред овог доноси Блуетоотх мултиконекцију који корисницима омогућава повезивост два мобилна уређаја истовремено – један за телефонирање без руку и употребу медија, а други само за медије. Систем стандардно омогућава употребу на платформама Аппле ЦарПлаy и Андроид Ауто.

Кијин систем УВО возачима омогућава приступ различитим подацима - прометне информације уживо, временска прогноза, занимљиве тачке, цијене горива и детаљи о евентуалним уређеним паркинзима и уз цесту – укључујући цијене, локацију и расположивост. УВО Апп која дјелује на платформама Андроид и Аппле власницима омогућава активирање различитих функција на даљину. У зависности од државе корисници могу возилу даљински унапријед послати руту путовања, провјерити локацију својег возила и читати извјештаје о возилу и примају дијагностичка обавјештења.

Поред тога ће Пицанто као један од првих модела Кије нудити најновију "фазу ИИ" телематике УВО Цоннецт која власницима омогућава унапријеђење корисничког искуства у возилу и преко Кијине апликације УВО за паметне телефоне. Киа ће више детаља о технологији УВО Цоннецт "фаза ИИ" представити непосредно прије почетка продаје.

Нови системи асистенције и додатне технологије за више сигурности и удобности

Унапријеђени Пицанто доноси неколико Кијиних најновијих система асистенције (АДАС) и неколико нових активних сигурносних система намијењених побољшању заштите путника што га чини једним од најсигурнијих аутомобила у својем разреду.

У зависности од опреме Пицантов нови систем асистенције АДАС укључује систем за спријечавање налета (ФЦА) с препознавањем возила и пјешака. Поред тога Пиkанто нуди и систем за упозоравање на возила у мртвом углу (БЦА), систем за одржавање возила на возној траци (ЛКА), систем за упозоравање на деконцентрацију возача (ДАЊ) и систем за одржавање возила на возној траци с прилагођавањем удаљености од возила испред с аутоматским убрзавањем код претицања након активирања показивача смјера (ЛФА).

Систем ЛФА у сарадњи с радарским темпоматом за одржавање сигурног размака до возила испред користи камеру и сензоре за праћење подних ознака те тако одржава Пиkанта на средини траке. Пицанто добија и систем за помоћ код вожње уназад (РЦЦА) који возача упозорава и зауставља возило ако систем код вожње уназад на паркиралишту с лијеве или десне стране детектује приближавање другог возила.

Пицанто је опремљен с активирањем свих показивача смјера у нужди (ЕСС) који аутоматским треперењем упозорава на опасно приближавање возилу испред ако мора возач закочити. Систем за помоћ код полажења узбрдо (ХАЦ) с аутоматским кочењем спријечава помицање возила низбрдо и омогућава лакши полазак узбрдо.

Унапријеђени Пиkанто је између осталог добио и Кијин помоћни систем стабилности (ВСМ), векторско кочење у завојима, контролу кочења у завојима (ЦБЦ) и систем за одржавање возила право (СЛС - Straight line Stability) који возачима помаже контролисати возило код кочења и скретања.

Кабина унапријеђеног модела је опремљена с до седам зрачних јастука, укључујући и зрачни јастук за возачева кољена, а ту су и ИСОФИЏ сидришта, у зависности од опреме и тржишта.

Унапријеђени Пиkанто у Европи у продаји од трећег квартала ове године

Продаја унапријеђеног Пиkанта у Европи почиње у трећем кварталу ове године и то са стандардном најдужом европском гаранцијом – 7-годишњом гаранцијом на цијело возило (до 150.000 км, прве три године без ограничења пријеђених километара).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана