Италија се противи забрани продаје нових бензинаца и дизелаша од 2035.

Г.С.
Италија се противи забрани продаје нових бензинаца и дизелаша од 2035.

Италија и њена аутомобилска индустрија нису спремне за тектонске промјене потребне да би се омогућила забрана продаје аутомобила на фосилна горива коју је предложила Европа за 2035. годину.

Замјеник премијера и министар инфраструктуре Матео Салвини рекао је да забрана нема "економски, еколошки или социјални смисао". Салвини, познат по својим анти-ЕУ ставовима, сматра да ова политика ЕУ не помаже животној средини, позивајући то је "псеудоеколошки фундаментализам".

"Не помаже животној средини, али оставља десетине хиљада радника без посла", рекао је он.

Блумберг преноси да се Салвини осврнуо и на планове ЕУ да до 2025. године уведе стандард Еуро7 који има за циљ смањење количине емитованих азотних оксида за 25 одсто. Он сматра да ће додатни корак ка усавршавању СУС мотора успорити прелазак индустрије на електрификацију.

Исто мишљење дијели и Карлос Тавареш, извршни директор Stellantisa.

Италија је заједно са још неколико европских земаља створила коалицију која је предложила да се забрана продаје нових возила на фосилна горива одложи до 2040. године.

Истовремено, већ 2021. године, почела је да лобира да се произвођачи малих аутомобила изузму из забране. Такође, Салвини предлаже да се о свему одлучи на референдуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана