Десет милијарди долара узалуд потрошено на Apple ауто?

GS
Foto: Telegram

Apple је раније ове седмице отказао свој пројекат аутомобила, не успјевши да испоручи одржив производ након деценијског рада.

Компанија је уложила преко 10 милијарди долара у подухват - невјероватну суму новца која је потрошена на пројекат који никада неће угледати свјетлост дана.

Како се испоставило, трошкови расту када не можете да се одлучите шта ћете тачно и како да производите.

Према извјештају New York Timesa, компанија је првобитно намјеравала да преузме Теслу и направи ново електрично возило. Затим је хтјела да се такмичи са компанијом Waymo у самовозећим аутомобилима.

Apple је ангажовао инжењере из Porschea и НАСА да раде на пројекту, кроз који су продефиловала четири различита лидера и који је изродио неколико различитих визија.

У једном тренутку је чак размишљало о куповини Тесле и разговарало са Илоном Маском о тој идеји.

Више од 2.000 људи радило је на пројекту Титан када је Apple наводно отказао програм ове седмице. У том тренутку, визија аутомобила се вратила на то да буде електрично возило које ће парирати Тесли. Да је Apple избацио аутомобил на тржиште, вјероватно би коштао преко 100.000 долара, упркос ранијим гласинама.

Иако се чини да никада нећемо видети серијски аутомобил који је направио Apple, неће сав рад на пројекту бити изгубљен. Многи чланови тима ће се наводно преселити у Apple од‌јељење вјештачке интелигенције и применити оно што су научили о вјештачкој интелигенцији на друге производе.

Међутим, постоје нека технолошка ријешења за аутомобил, која можда никада неће угледати свјетлост дана. На примјер, Apple је осмислио панорамски кров који би могао да смањи зрачење топлоте од Сунца.

Иако је Apple аутомобил вјероватно "мртав" не значи да компанија одустаје од аутомобилског сектора. Још увек је ту CarPlay који се користи у већини савремених аутомобила у оквиру инфотејнмента.

Очекујте да ће компанија бити укључена у ауто-индустрију у годинама које долазе, на овај или онај начин, преноси Б92.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана