Deset milijardi dolara uzalud potrošeno na Apple auto?

GS
Foto: Telegram

Apple je ranije ove sedmice otkazao svoj projekat automobila, ne uspjevši da isporuči održiv proizvod nakon decenijskog rada.

Kompanija je uložila preko 10 milijardi dolara u poduhvat - nevjerovatnu sumu novca koja je potrošena na projekat koji nikada neće ugledati svjetlost dana.

Kako se ispostavilo, troškovi rastu kada ne možete da se odlučite šta ćete tačno i kako da proizvodite.

Prema izvještaju New York Timesa, kompanija je prvobitno namjeravala da preuzme Teslu i napravi novo električno vozilo. Zatim je htjela da se takmiči sa kompanijom Waymo u samovozećim automobilima.

Apple je angažovao inženjere iz Porschea i NASA da rade na projektu, kroz koji su prodefilovala četiri različita lidera i koji je izrodio nekoliko različitih vizija.

U jednom trenutku je čak razmišljalo o kupovini Tesle i razgovaralo sa Ilonom Maskom o toj ideji.

Više od 2.000 ljudi radilo je na projektu Titan kada je Apple navodno otkazao program ove sedmice. U tom trenutku, vizija automobila se vratila na to da bude električno vozilo koje će parirati Tesli. Da je Apple izbacio automobil na tržište, vjerovatno bi koštao preko 100.000 dolara, uprkos ranijim glasinama.

Iako se čini da nikada nećemo videti serijski automobil koji je napravio Apple, neće sav rad na projektu biti izgubljen. Mnogi članovi tima će se navodno preseliti u Apple od‌jeljenje vještačke inteligencije i primeniti ono što su naučili o vještačkoj inteligenciji na druge proizvode.

Međutim, postoje neka tehnološka riješenja za automobil, koja možda nikada neće ugledati svjetlost dana. Na primjer, Apple je osmislio panoramski krov koji bi mogao da smanji zračenje toplote od Sunca.

Iako je Apple automobil vjerovatno "mrtav" ne znači da kompanija odustaje od automobilskog sektora. Još uvek je tu CarPlay koji se koristi u većini savremenih automobila u okviru infotejnmenta.

Očekujte da će kompanija biti uključena u auto-industriju u godinama koje dolaze, na ovaj ili onaj način, prenosi B92.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana