Астон Мартин припрема први електрични аутомобил за 2026. годину

ГС
Foto: klix.ba

Произвођачи аутомобила се масовно окрећу електричном погону, а међу њима су и престижни брендови попут Бентлија и Бугатија. Њима се намјерава придружити и Астон Мартин.

Директор Астон Мартина Тобајас Моерс је потврдио да компанија припрема свој први потпуно електрични аутомобил који ће се појавити 2026. године. У разговору за МоторТренд је казао да ће електрична возила сачекати док компанија не буде спремна за лансирање сљедеће генерације спортских аутомобила. Иако Астон Мартин већ сада помало касно улази на тржиште електричних аутомобила, Моерс је казао да ће тренутни модели бити освјежени те да им је потребно неколико година да се исплате.

Иако је тренутно најпродаванији модел, ДБ10 вјероватно неће бити Астон Мартинов први електрични аутомобил. Та част ће вјероватно припасти настљеднику модела ДБ11 јер ће он 2026. године бити стар готово десет година, преноси Кликс.

Моерс је узбуђен због доласка електричних аутомобила те очекује да барем половина понуде поменутог бренда буде електрифицирана до 2030. године. Додао је да се компанија "може прилагодити потражњи" и понудити традиционалне моделе јер купци још увијек желе спортске аутомобиле са СУС моторима.

Осим што остају вјерни СУС моторима колико год то буде могуће, у Астон Мартину неће присиљавати купце да бирају између традиционалних и електричних аутомобила. Компанија ће понудити плаг-ин хибриде на тржиштима гдје то "има смисла". Моерс није дао додатно објашњење, али вјероватно говори о тржиштима с ограниченом инфраструктуром за пуњење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана