Василије Мицић за “Глас Српске”: Да се у Београду искупимо за СП

Милан Зубовић
Василије Мицић за “Глас Српске”: Да се у Београду искупимо за СП

ИСТАНБУЛ - Плејмејкер кошаркашке репрезентације Србије Василије Мицић оцијенио је да су “орлови” добро прошли на жријебу квалификација за Олимпијске игре идуће године.

Предвођена новим селектором Игором Кокошковим Србија ће покушати да пред својим навијачима од 23. до 28. јуна наредне године избори наступ у Токију, гдје би требало да брани сребро из Рио де Жанеира. Противници у групи А “орловима” ће бити Доминиканска Република и Нови Зеланд, док ће у групи Б наступити Порторико, Италија и Сенегал.

Побједници група сусрешће се у финалу и само побједник ће на ОИ.

- Генерално гледајући, имамо супер ситуацију, али као у свим ситуацијама, ништа није загарантовано. Овакав систем даје шансу слабијим екипама да направе изненађење и другима помрсе рачуне, тако да морамо бити опрезни јер нико неће туристички доћи у Београд. Наши противници јесу слабији на папиру, док се ми морамо доказати пред нашом публиком и искупити се за наступ на прошлом Светском првенству - рекао је Мицић за “Глас Српске”.

Гледајући квалитет екипа, реално је да Србија у финалу одмјери снаге са Италијом коју је побиједила на СП у Кини.

- Италија се стално мота са нама и свако првенство играмо с њима. Верујем да ће стићи у најјачем саставу, са Николом Мелијем који је пропустио СП, тако да ће добити много на квалитету. О осталим екипама тешко је говорити јер није познат састав у којем ће доћи. Уколико дође до меча са Италијом, а надам се да хоће, неће нам бити нимало лако и не сме да буде кукњаве - истакао је Мицић.

Нада се да ће поновити успјех из 2016. године, када је Србија такође на домаћем терену извадила визу за Рио, али он тада није био у саставу, док га радује избор Игора Кокошкова на мјесто селектора.

- Савез је одрадио одличан посао добијањем домаћинства јер није лако два пута заредом добити организацију. Свесни су колико кошарка значи нашем народу и хвала им на ангажману. Нисам био члан екипе пре три године, али дај боже да се све исто понови. Кокошкова не познајем лично, тако да не знам како ради из прве руке, мада сам чуо много лепих ствари о њему и дефинитивно делује као велики стручњак који има искуство и знање, тако да је добар избор - нагласио је Мицић.

Остале квалификационе групе, Литванија (Каунас), група А: Литванија, Ј. Кореја, Венецуела. Група Б: Пољска, Словенија, Ангола. Хрватска (Сплит), група А: Њемачка, Русија, Мексико. Група Б: Тунис, Хрватска, Бразил. Канада (Викторија), група А: Грчка, Кина, Канада. Група Б: Уругвај, Чешка, Турска.
 

Кошаркашице

На квалификационом турниру за пласман на Олимпијске игре 2020. године кошаркашице Србије играће против САД, Нигерије и Мозамбика, у групи Београду. У групи у Буржу су Француска, Бразил, Аустралија и Порторико, у Фошану су Кина, Велика Британија, Шпанија и Кореја, а у Остендеу Белгија, Канада, Јапан и Шведска.

Пласман у Токио обезбиједиће по три селекције, изузимајући групе са Американкама и Јапанкама из којих иду по два тима, јер су оне избориле пласман као шампионке свијета и домаћин.

То значи да је Српкињама практично довољна једна побједа да обезбиједе мјесто на ОИ. Квалификациони турнири су на програму од 6. до 9. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана