Vasilije Micić za “Glas Srpske”: Da se u Beogradu iskupimo za SP

Milan Zubović
Vasilije Micić za “Glas Srpske”: Da se u Beogradu iskupimo za SP

ISTANBUL - Plejmejker košarkaške reprezentacije Srbije Vasilije Micić ocijenio je da su “orlovi” dobro prošli na žrijebu kvalifikacija za Olimpijske igre iduće godine.

Predvođena novim selektorom Igorom Kokoškovim Srbija će pokušati da pred svojim navijačima od 23. do 28. juna naredne godine izbori nastup u Tokiju, gdje bi trebalo da brani srebro iz Rio de Žaneira. Protivnici u grupi A “orlovima” će biti Dominikanska Republika i Novi Zeland, dok će u grupi B nastupiti Portoriko, Italija i Senegal.

Pobjednici grupa susrešće se u finalu i samo pobjednik će na OI.

- Generalno gledajući, imamo super situaciju, ali kao u svim situacijama, ništa nije zagarantovano. Ovakav sistem daje šansu slabijim ekipama da naprave iznenađenje i drugima pomrse račune, tako da moramo biti oprezni jer niko neće turistički doći u Beograd. Naši protivnici jesu slabiji na papiru, dok se mi moramo dokazati pred našom publikom i iskupiti se za nastup na prošlom Svetskom prvenstvu - rekao je Micić za “Glas Srpske”.

Gledajući kvalitet ekipa, realno je da Srbija u finalu odmjeri snage sa Italijom koju je pobijedila na SP u Kini.

- Italija se stalno mota sa nama i svako prvenstvo igramo s njima. Verujem da će stići u najjačem sastavu, sa Nikolom Melijem koji je propustio SP, tako da će dobiti mnogo na kvalitetu. O ostalim ekipama teško je govoriti jer nije poznat sastav u kojem će doći. Ukoliko dođe do meča sa Italijom, a nadam se da hoće, neće nam biti nimalo lako i ne sme da bude kuknjave - istakao je Micić.

Nada se da će ponoviti uspjeh iz 2016. godine, kada je Srbija takođe na domaćem terenu izvadila vizu za Rio, ali on tada nije bio u sastavu, dok ga raduje izbor Igora Kokoškova na mjesto selektora.

- Savez je odradio odličan posao dobijanjem domaćinstva jer nije lako dva puta zaredom dobiti organizaciju. Svesni su koliko košarka znači našem narodu i hvala im na angažmanu. Nisam bio član ekipe pre tri godine, ali daj bože da se sve isto ponovi. Kokoškova ne poznajem lično, tako da ne znam kako radi iz prve ruke, mada sam čuo mnogo lepih stvari o njemu i definitivno deluje kao veliki stručnjak koji ima iskustvo i znanje, tako da je dobar izbor - naglasio je Micić.

Ostale kvalifikacione grupe, Litvanija (Kaunas), grupa A: Litvanija, J. Koreja, Venecuela. Grupa B: Poljska, Slovenija, Angola. Hrvatska (Split), grupa A: Njemačka, Rusija, Meksiko. Grupa B: Tunis, Hrvatska, Brazil. Kanada (Viktorija), grupa A: Grčka, Kina, Kanada. Grupa B: Urugvaj, Češka, Turska.
 

Košarkašice

Na kvalifikacionom turniru za plasman na Olimpijske igre 2020. godine košarkašice Srbije igraće protiv SAD, Nigerije i Mozambika, u grupi Beogradu. U grupi u Buržu su Francuska, Brazil, Australija i Portoriko, u Fošanu su Kina, Velika Britanija, Španija i Koreja, a u Ostendeu Belgija, Kanada, Japan i Švedska.

Plasman u Tokio obezbijediće po tri selekcije, izuzimajući grupe sa Amerikankama i Japankama iz kojih idu po dva tima, jer su one izborile plasman kao šampionke svijeta i domaćin.

To znači da je Srpkinjama praktično dovoljna jedna pobjeda da obezbijede mjesto na OI. Kvalifikacioni turniri su na programu od 6. do 9. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana