УЕФА убила празник, не и жељу за трофејом

Душан Репија
УЕФА убила празник, не и жељу за трофејом

РИМ - Утакмицом групе А између Турске и Италије (21 час) вечерас почиње 16. европско првенство у фудбалу, по много чему различито од свих досадашњих.

 

Неминовно је да све, па и организација највећих такмичења, доживљава промјене, али смо некако навикли да се оне дешавају постепено како би се крајњи конзументи лакше прилагодили. Идеја бившег предсједника УЕФА Мишела Платинија да под плаштом развоја фудбала и веће шансе “мањим” репрезентацијама прошири број учесника на 24 заживјела је 2016. године када је смотра организована у Француској. Корумпирани челник отишао је корак даље, јер је одлучио да Евро одржи широм Старог континента и тако смо дошли до садашњих 11 земаља и 11 градова. Експериментално такмичење требало је да буде одржано прошле године, али је кровна кућа европског фудбала била приморана да га помјери за годину због пандемије вируса корона. Ипак, улог је огроман, па отказивање није била опција, иако нико са сигурношћу не може да каже како ће све то изгледати у наредних мјесец дана. Лопта ће се котрљати од Севиље до Бакуа, или од Рима до Санкт Петербурга, па је овај шампионат све само не пријатељ, како репрезентацијама, тако и навијачима. Можда је баш зато изостала уобичајена еуфорија карактеристична за она “нормална” првенства која су организовале највише двије земље заједно. Интереси навијача уопште нису у првом плану, ни због отежаних путовања, ни због ограничених капацитета стадиона.

О аномалијама оваквог система такмичења могло би се писати још, али оне не мијењају суштину, јер сви учесници имају своје циљеве, а десетак њих нада се да ће догурати до посљедњег, 51. меча на турниру, којем је домаћин “Вембли” 11. јула. Гледајући предвиђања кладионичара први фаворит је актуелни шампион свијета Француска, која заиста има паклен тим. Одмах иза “триколора” су Енглези, који су одиграли чак 31 утакмицу на завршном турниру, али никада нису стигли ни до финала. Затим слиједе Нијемци, које ће послије 15 година напустити Јоаким Лев, а потом браниоци титуле Португалци. Шпанци су због проблема са зараженим играчима испали из круга најужих кандидата, јер ни дан прије почетка такмичења није било јасно на које играче ће моћи да рачуна Луис Енрике.

Најјача група без сумње је Ф, у којој ће се за прва два мјеста борити три наведене репрезентације, Француска, Њемачка и Португалија. На њихову срећу, поред двије најбоље селекције из шест група, у осмину финала проћи ће и четири најбоље трећепласиране селекције.

Када је ријеч о играчима од којих се највише очекује, у првом реду ту су ветеран Кристијано Роналдо, који би требало да има много боље помоћнике него до сада, те Килијан Мбапе, Роберт Левандовски, Ромелу Лукаку, Хари Кејн... Нема сумње да ће срећници који имају могућност да прате Евро уживати. Ипак, њих је бар код нас прилично мало због ТВ права...

 

Група А

Турска

Швајцарска

Италија

Велс

 

Турска - Италија (12. јун, 21), Велс - Швајцарска (12. јун, 15)

 

Група Б

Русија

Белгија

Данска

Финска

 

Данска - Финска (12. јун, 18), Белгија - Русија (12. јун, 21)

Група Ц

Аустрија

Холандија

С. Македонија

Украјина

 

Аустрија - С. Македонија (13. јун, 18), Холандија - Украјина (13. јун, 21)

 

Група Д

Чешка

Хрватска

Шкотска

Енглеска

 

Енглеска - Хрватска (13. јун, 15), Шкотска - Чешка (14. јун, 15).

 

Група Е

Шведска

Пољска

Шпанија

Словачка

 

Пољска - Словачка (14. јун, 18), Шпанија - Шведска (14. јун, 21)

 

Група Ф

Њемачка

Француска

Португалија

Мађарска

 

Мађарска - Португалија (15. јун, 18), Француска - Њемачка (15. јун, 21)

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана