“Орлови” сањају мечеве из Београда

Агенције
“Орлови” сањају мечеве из Београда

Вухан - Српски кошаркаши веома успјешно су одрадили посао у групној фази такмичења, док већ данас крећу много озбиљније утакмице са много опаснијим ривалима.

Послије мечева у Фошану, “градићу” од три милиона становника, “орлови” су одлетјели неких хиљаду километара сјеверније у Вухан, који је највећи град провинције Хубеи и има 11 милиона становника у ужем градском језгру.

Први противник изабраника Александра Ђорђевића у другој фази такмичења биће Порторико данас од 10.30 часова, мада је већ сада извјесно да ће се “орлови” са Шпанијом борити за прво мјесто на табели. Србија је четири пута до сада играла са екипом из Средње Америке и остварила три побједе уз један пораз.

Први пут су их добили на СП у Атини 1998, да би се Порториканци реванширали у Индијанаполису четири године касније. Посљедња два меча одиграли су на предолимпијском турниру за Рио де Жанеиро 2016. у Београду и “орлови” су их убједљиво ријешили у своју корист те изборили визу за Бразил, гдје су стигли до сребра.

- Сатнице су захтевне, али је све у реду. Пробудили смо се у пола седам, авионом дошли од Гвангџоа до Вухана и сместили се у исти хотел са преостале три екипе у групи. Првобитни план је био да одрадимо тренинг, али смо одлучили да га прескочимо. Порторико има ту страст, атлетски је добра екипа, подмлађена у односу на 2016. годину и квалификациони турнир за Рио. Имају брзе плејмејкере, Хуертас је главни шутер, солидни су и под кошем. Играју уску одбрану и пробаћемо да нађемо адекватна решења. Добра нам је концентрација, радили смо у теретани и ојачали тела - изјавио је Ђорђевић.

Он и даље избјегава питања о томе да ли је његов тим фаворит на Мундобаскету испред двоструког узастопног шампиона САД.

- Не може да нам не буде драго због тога, али то је само један детаљ и апсолутно то не сме да нас поремети. Ни нас, ни вас, никога. Неке ствари нас не дотичу. То што се прича да смо испред Американаца није добро, они су и даље највећи фаворит, уз све ове друге, а онда ми - казао је Ђорђевић.

Расплет у групи Ц, са којом се укрстила група Д у којој је била Србија, био је очекиван. Уколико “орлови” заузму прво мјесто у новој групи, у четвртфиналу ће ићи на другопласирану екипу из групе И.

Када су у питању мечеви посљедњег кола прве фазе такмичења, Аустралија је остварила велику побједу над Литванијом коју је добила са 82:87 у доста занимљивом сусрету и обезбиједила прво мјесто и максималних шест бодова за другу рунду.

Пети Милс са 23 поена био је најбољи код “кенгура”, а пратио га је Ендрју Бејнс са 21. У екипи са Балтичког мора најбољи је био Маријус Григонис са 19 поена. Премијерни наступ на Мундобаскету Црна Гора је завршила без побједе, а посљедњи меч је са 84:73 изгубила од Бразила, који је тако са максималним учинком отишао даље.

Црногорци нису имали снаге за разигране Бразилце које са клупе предводи Александар Петровић, а најефикаснији код Јужноамериканаца био је Марселињо Уертас са 16 поена, колико је убацио и Дерек Нидам у редовима “соколова”. Највећа звијезда Црне Горе Никола Вучевић није био на НБА нивоу и уписао је само осам поена уз малу минутажу.

Сусрет Турске и Чешке одлучивао је о путнику у другу фазу, а Турци нису поновили издање као против Американаца, када су имали побједу у џепу. Пулени Уфука Сариџе потпуно су подбацили и Чеси су водили током цијелог сусрета те славили на крају са 91:76.

Војтех Хрубан убацио је 18 поена за Чехе, Ондреј Балвин додао је 17, а Патрик Ауда 16. Код Турака Чеди Осман постигао је 24 пеона. У преосталим мечевима Канада је била боља од Сенегала са 82:60, Њемачка је побиједила Јордан 96:62, Француска је “размонтирала” Доминиканску Републику резултатом 90:56, а САД Јапан 98:45. 
 

Стипчевић

Србија играма и саставом екипе мало кога оставља равнодушним па је “орлове” прокоментарисао и репрезентативни плејмекер Хрватске Рок Стипчевић.

- Ова Србија је једна од најбољих, ако не и најбоља европска репрезентација задњих 20 до 25 година. Тачка - написао је Стипчевић на “Твитеру”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана