“Orlovi” sanjaju mečeve iz Beograda

Agencije
“Orlovi” sanjaju mečeve iz Beograda

Vuhan - Srpski košarkaši veoma uspješno su odradili posao u grupnoj fazi takmičenja, dok već danas kreću mnogo ozbiljnije utakmice sa mnogo opasnijim rivalima.

Poslije mečeva u Fošanu, “gradiću” od tri miliona stanovnika, “orlovi” su odletjeli nekih hiljadu kilometara sjevernije u Vuhan, koji je najveći grad provincije Hubei i ima 11 miliona stanovnika u užem gradskom jezgru.

Prvi protivnik izabranika Aleksandra Đorđevića u drugoj fazi takmičenja biće Portoriko danas od 10.30 časova, mada je već sada izvjesno da će se “orlovi” sa Španijom boriti za prvo mjesto na tabeli. Srbija je četiri puta do sada igrala sa ekipom iz Srednje Amerike i ostvarila tri pobjede uz jedan poraz.

Prvi put su ih dobili na SP u Atini 1998, da bi se Portorikanci revanširali u Indijanapolisu četiri godine kasnije. Posljednja dva meča odigrali su na predolimpijskom turniru za Rio de Žaneiro 2016. u Beogradu i “orlovi” su ih ubjedljivo riješili u svoju korist te izborili vizu za Brazil, gdje su stigli do srebra.

- Satnice su zahtevne, ali je sve u redu. Probudili smo se u pola sedam, avionom došli od Gvangdžoa do Vuhana i smestili se u isti hotel sa preostale tri ekipe u grupi. Prvobitni plan je bio da odradimo trening, ali smo odlučili da ga preskočimo. Portoriko ima tu strast, atletski je dobra ekipa, podmlađena u odnosu na 2016. godinu i kvalifikacioni turnir za Rio. Imaju brze plejmejkere, Huertas je glavni šuter, solidni su i pod košem. Igraju usku odbranu i probaćemo da nađemo adekvatna rešenja. Dobra nam je koncentracija, radili smo u teretani i ojačali tela - izjavio je Đorđević.

On i dalje izbjegava pitanja o tome da li je njegov tim favorit na Mundobasketu ispred dvostrukog uzastopnog šampiona SAD.

- Ne može da nam ne bude drago zbog toga, ali to je samo jedan detalj i apsolutno to ne sme da nas poremeti. Ni nas, ni vas, nikoga. Neke stvari nas ne dotiču. To što se priča da smo ispred Amerikanaca nije dobro, oni su i dalje najveći favorit, uz sve ove druge, a onda mi - kazao je Đorđević.

Rasplet u grupi C, sa kojom se ukrstila grupa D u kojoj je bila Srbija, bio je očekivan. Ukoliko “orlovi” zauzmu prvo mjesto u novoj grupi, u četvrtfinalu će ići na drugoplasiranu ekipu iz grupe I.

Kada su u pitanju mečevi posljednjeg kola prve faze takmičenja, Australija je ostvarila veliku pobjedu nad Litvanijom koju je dobila sa 82:87 u dosta zanimljivom susretu i obezbijedila prvo mjesto i maksimalnih šest bodova za drugu rundu.

Peti Mils sa 23 poena bio je najbolji kod “kengura”, a pratio ga je Endrju Bejns sa 21. U ekipi sa Baltičkog mora najbolji je bio Marijus Grigonis sa 19 poena. Premijerni nastup na Mundobasketu Crna Gora je završila bez pobjede, a posljednji meč je sa 84:73 izgubila od Brazila, koji je tako sa maksimalnim učinkom otišao dalje.

Crnogorci nisu imali snage za razigrane Brazilce koje sa klupe predvodi Aleksandar Petrović, a najefikasniji kod Južnoamerikanaca bio je Marselinjo Uertas sa 16 poena, koliko je ubacio i Derek Nidam u redovima “sokolova”. Najveća zvijezda Crne Gore Nikola Vučević nije bio na NBA nivou i upisao je samo osam poena uz malu minutažu.

Susret Turske i Češke odlučivao je o putniku u drugu fazu, a Turci nisu ponovili izdanje kao protiv Amerikanaca, kada su imali pobjedu u džepu. Puleni Ufuka Saridže potpuno su podbacili i Česi su vodili tokom cijelog susreta te slavili na kraju sa 91:76.

Vojteh Hruban ubacio je 18 poena za Čehe, Ondrej Balvin dodao je 17, a Patrik Auda 16. Kod Turaka Čedi Osman postigao je 24 peona. U preostalim mečevima Kanada je bila bolja od Senegala sa 82:60, Njemačka je pobijedila Jordan 96:62, Francuska je “razmontirala” Dominikansku Republiku rezultatom 90:56, a SAD Japan 98:45. 
 

Stipčević

Srbija igrama i sastavom ekipe malo koga ostavlja ravnodušnim pa je “orlove” prokomentarisao i reprezentativni plejmeker Hrvatske Rok Stipčević.

- Ova Srbija je jedna od najboljih, ako ne i najbolja evropska reprezentacija zadnjih 20 do 25 godina. Tačka - napisao je Stipčević na “Tviteru”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana