Газда Ред Була Дитрих Матешиц издао јасно наређење: Вратите Фетела кући!

Дејан Марић
Газда Ред Була Дитрих Матешиц издао јасно наређење: Вратите Фетела кући!

ШПИЛБЕРГ - Четвороструки шампион “формуле 1” Себастијан Фетел сљедеће сезоне би се могао вратити кући, у Ред Бул, са којим је досегао звијезде и освојио четири дупле круне.

Тако барем тврди њемачки “Моторшпорт тотал”, који је донио информацију да је газда “бикова” Дитрих Матешиц издао наређење својим оперативцима Хелмуту Марку и Кристијану Хорнеру да некадашње заштитно лице екипе врате у своје редове.

Себ је са свега 11 година стао под Ред Булове скутове и током 17 сезона помјерио границе. Године 2008. је као пилот Торо Роса франшизи донио прву побједу. Потом је сјео у болид Ред Була и то поновио, освојивши и прву тимску пол-позицију. Круна сјајног периода биле су већ поменуте четири титуле у обје конкуренције.

Па ипак, зов славног Ферарија био је прејак. Фетел је 2015. године окренуо леђа дому и запутио се за Маранело с надом да ће наставити ниску трофеја. План се изјаловио иако је неколико пута био надомак циља. Неуспјеси са “црвенима” све више су тровали атмосферу на релацији тим - возач. Кулминација свега је одлука Ферарија да Фетелу не понуди уговор након што му актуелни истекне на крају године.

Све то урађено је у не баш џентлменском стилу, што се није допало Матешицу. Аустријски милијардер је одувијек био Фетелов фан и жели да га врати кући. Питање је да ли Себ може да се супротстави новом лидеру “бикова” Максу Ферстапену. Међутим, чак и да изгуби, Дитрих жели да му пружи шансу да се на достојанствен начин опрости од “формуле 1”. Да би његова идеја била реализована, морају да се поклопе три ствари.

- Прије свега, други возач тима Алекс Албон мора да настави да губи од Ферстапена. Друго, Матешиц мора да увјери акционаре из породице Јувидја, која посједује 51 одсто компаније, да је ово добра идеја. И треће, Фетел мора да покаже како жели да се такмичи са талентованим тимским колегом након епизоде у Ферарију поред Шарла Леклера - наводи се у тексту “Моторшпорт тотала”.

Могућности

Да ли ће до повратка “одбјеглог сина” уистину доћи, остаје да се види. Међутим, јасно је да Себ баш и нема много опција након што је Фернандо Алонсо потписао за Рено, а газде Мерцедеса наговијестиле да ће и Луис Хамилтон и Валтери Ботас остати у Бреклију. Отворена је опција да се запути у Рејсинг поинт, који ће од 2021. године и спајања са Астоном Мартином бити интересантан пројекат. Наравно, ту је и могућност да оде у пензију или бар узме једну годину одмора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана