Gazda Red Bula Ditrih Matešic izdao jasno naređenje: Vratite Fetela kući!

Dejan Marić
Gazda Red Bula Ditrih Matešic izdao jasno naređenje: Vratite Fetela kući!

ŠPILBERG - Četvorostruki šampion “formule 1” Sebastijan Fetel sljedeće sezone bi se mogao vratiti kući, u Red Bul, sa kojim je dosegao zvijezde i osvojio četiri duple krune.

Tako barem tvrdi njemački “Motoršport total”, koji je donio informaciju da je gazda “bikova” Ditrih Matešic izdao naređenje svojim operativcima Helmutu Marku i Kristijanu Horneru da nekadašnje zaštitno lice ekipe vrate u svoje redove.

Seb je sa svega 11 godina stao pod Red Bulove skutove i tokom 17 sezona pomjerio granice. Godine 2008. je kao pilot Toro Rosa franšizi donio prvu pobjedu. Potom je sjeo u bolid Red Bula i to ponovio, osvojivši i prvu timsku pol-poziciju. Kruna sjajnog perioda bile su već pomenute četiri titule u obje konkurencije.

Pa ipak, zov slavnog Ferarija bio je prejak. Fetel je 2015. godine okrenuo leđa domu i zaputio se za Maranelo s nadom da će nastaviti nisku trofeja. Plan se izjalovio iako je nekoliko puta bio nadomak cilja. Neuspjesi sa “crvenima” sve više su trovali atmosferu na relaciji tim - vozač. Kulminacija svega je odluka Ferarija da Fetelu ne ponudi ugovor nakon što mu aktuelni istekne na kraju godine.

Sve to urađeno je u ne baš džentlmenskom stilu, što se nije dopalo Matešicu. Austrijski milijarder je oduvijek bio Fetelov fan i želi da ga vrati kući. Pitanje je da li Seb može da se suprotstavi novom lideru “bikova” Maksu Ferstapenu. Međutim, čak i da izgubi, Ditrih želi da mu pruži šansu da se na dostojanstven način oprosti od “formule 1”. Da bi njegova ideja bila realizovana, moraju da se poklope tri stvari.

- Prije svega, drugi vozač tima Aleks Albon mora da nastavi da gubi od Ferstapena. Drugo, Matešic mora da uvjeri akcionare iz porodice Juvidja, koja posjeduje 51 odsto kompanije, da je ovo dobra ideja. I treće, Fetel mora da pokaže kako želi da se takmiči sa talentovanim timskim kolegom nakon epizode u Ferariju pored Šarla Leklera - navodi se u tekstu “Motoršport totala”.

Mogućnosti

Da li će do povratka “odbjeglog sina” uistinu doći, ostaje da se vidi. Međutim, jasno je da Seb baš i nema mnogo opcija nakon što je Fernando Alonso potpisao za Reno, a gazde Mercedesa nagovijestile da će i Luis Hamilton i Valteri Botas ostati u Brekliju. Otvorena je opcija da se zaputi u Rejsing point, koji će od 2021. godine i spajanja sa Astonom Martinom biti interesantan projekat. Naravno, tu je i mogućnost da ode u penziju ili bar uzme jednu godinu odmora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana