Елиминација "триколора" изненађење, не и сензација

Синиша Котараш
Елиминација "триколора" изненађење, не и сензација

ГРАЦ - Некадашњи репрезентативац и капитен рукометне репрезентације Француске Андреј Голић истакао је како је елиминација "триколора" већ у групној фази Европског првенства изненађење, али и да се истовремено овако нешто и могло очекивати.

У разговору за "Глас Српске" појаснио је да су већ двије године у самој селекцији ове рукометне велесиле примјетне одређене трзавице, што је један од главних разлога зашто та екипа не пружа игре какве би по играчком квалитету требало да приказује.

- Свакако да је рана елиминација Француске изненађење јер то нико није очекивао. Међутим, онај ко се иоле разумије у овај спорт зна да пораз од Норвешке, екипе из самог врха свјетског рукомета која је уз то и домаћин групе те игра пред својим навијачима, није сензација. Па они су један од најозбиљнијих кандидата за медаљу и овакав резултат се могао очекивати. Оно што је проблем, то је пораз од Португалије. Истина је да су они у успону, а Француској је права опомена морао да буде меч одигран код њих прије неких пола године, који су Португалци глатко добили са шест голова разлике. То је требало да имају на уму и покушају да предвиде нешто слично како би на вријеме реаговали - нагласио је Голић који је одиграо 149 утакмица за селекцију "галских пијетлова" у којима је постигао 368 погодака, и са њима освојио златну медаљу на Свјетском првенству 2001. године у Француској, те двије бронзе, двије године касније у Португалији, као и 2005. у Тунису. 

Како сам каже, дуже вријеме било је очигледно да у самој селекцији нешто не штима, али су одговорни у Рукометном савезу Француске пропустили да на вријеме реагују.

- Примјетне су одређене трзавице унутар репрезентације, што није од јуче и то је добро могло да се види већ током посљедње двије године. То савез треба да анализира, али је већ прекасно. С друге стране, тражи се изговор у кратком припремном периоду, али тај проблем су имале и остале селекције па се нико није жалио. Уосталом, већ двије године се знало колико ћемо имати времена за припреме и оне су се морале прилагодити тежини групе. То није урађено и Француска иде кући - категоричан је Голић.

Многобројни љубитељи рукомета тврде да је ово било и посљедње велико такмичење једне сјајне и трофејне генерације, али Голић истиче како ће до смјене генерација доћи ипак нешто касније.

- Уколико се Француска квалификује за Олимпијаду, биће то и дефинитивно посљедњи наступ за неких пет или шест играча, прије свих за Седрика Сораиндоа, Мишела Гигуа, Лика Абалоа, можда и за Николу Карабатића... што су они одавно и најавили. Француска, генерално, не прави смјене усред квалификационог циклуса осим када је у питању виша сила. Уосталом, већ је и дошло до одређене смјене, у Норвешкој је било неколико нових имена, а дефинитивну очекујем, логично, тек наредне године - појаснио је Голић. 
 

Каријера

Рођени Бањалучанин прве рукометне кораке направио је у Борцу са којим је 1991. године освојио Куп ИХФ. Након тога отишао је у Француску, гдје је његов отац Боро био тренер.

Играо је за Ним и Монпеље, у чијем дресу је 2003. године освојио Лигу шампиона, а каријеру је, након повреде кољена, завршио 2007. године. Тренутно се бави менаџерским послом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана