Eliminacija "trikolora" iznenađenje, ne i senzacija

Siniša Kotaraš
Eliminacija "trikolora" iznenađenje, ne i senzacija

GRAC - Nekadašnji reprezentativac i kapiten rukometne reprezentacije Francuske Andrej Golić istakao je kako je eliminacija "trikolora" već u grupnoj fazi Evropskog prvenstva iznenađenje, ali i da se istovremeno ovako nešto i moglo očekivati.

U razgovoru za "Glas Srpske" pojasnio je da su već dvije godine u samoj selekciji ove rukometne velesile primjetne određene trzavice, što je jedan od glavnih razloga zašto ta ekipa ne pruža igre kakve bi po igračkom kvalitetu trebalo da prikazuje.

- Svakako da je rana eliminacija Francuske iznenađenje jer to niko nije očekivao. Međutim, onaj ko se iole razumije u ovaj sport zna da poraz od Norveške, ekipe iz samog vrha svjetskog rukometa koja je uz to i domaćin grupe te igra pred svojim navijačima, nije senzacija. Pa oni su jedan od najozbiljnijih kandidata za medalju i ovakav rezultat se mogao očekivati. Ono što je problem, to je poraz od Portugalije. Istina je da su oni u usponu, a Francuskoj je prava opomena morao da bude meč odigran kod njih prije nekih pola godine, koji su Portugalci glatko dobili sa šest golova razlike. To je trebalo da imaju na umu i pokušaju da predvide nešto slično kako bi na vrijeme reagovali - naglasio je Golić koji je odigrao 149 utakmica za selekciju "galskih pijetlova" u kojima je postigao 368 pogodaka, i sa njima osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2001. godine u Francuskoj, te dvije bronze, dvije godine kasnije u Portugaliji, kao i 2005. u Tunisu. 

Kako sam kaže, duže vrijeme bilo je očigledno da u samoj selekciji nešto ne štima, ali su odgovorni u Rukometnom savezu Francuske propustili da na vrijeme reaguju.

- Primjetne su određene trzavice unutar reprezentacije, što nije od juče i to je dobro moglo da se vidi već tokom posljednje dvije godine. To savez treba da analizira, ali je već prekasno. S druge strane, traži se izgovor u kratkom pripremnom periodu, ali taj problem su imale i ostale selekcije pa se niko nije žalio. Uostalom, već dvije godine se znalo koliko ćemo imati vremena za pripreme i one su se morale prilagoditi težini grupe. To nije urađeno i Francuska ide kući - kategoričan je Golić.

Mnogobrojni ljubitelji rukometa tvrde da je ovo bilo i posljednje veliko takmičenje jedne sjajne i trofejne generacije, ali Golić ističe kako će do smjene generacija doći ipak nešto kasnije.

- Ukoliko se Francuska kvalifikuje za Olimpijadu, biće to i definitivno posljednji nastup za nekih pet ili šest igrača, prije svih za Sedrika Soraindoa, Mišela Gigua, Lika Abaloa, možda i za Nikolu Karabatića... što su oni odavno i najavili. Francuska, generalno, ne pravi smjene usred kvalifikacionog ciklusa osim kada je u pitanju viša sila. Uostalom, već je i došlo do određene smjene, u Norveškoj je bilo nekoliko novih imena, a definitivnu očekujem, logično, tek naredne godine - pojasnio je Golić. 
 

Karijera

Rođeni Banjalučanin prve rukometne korake napravio je u Borcu sa kojim je 1991. godine osvojio Kup IHF. Nakon toga otišao je u Francusku, gdje je njegov otac Boro bio trener.

Igrao je za Nim i Monpelje, u čijem dresu je 2003. godine osvojio Ligu šampiona, a karijeru je, nakon povrede koljena, završio 2007. godine. Trenutno se bavi menadžerskim poslom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana