Ђоковић: Свјесно умањујем очекивања, али циљ се зна

Танјуг
Foto: Тањуг

ТОКИО - Знам да сви од мене очекују да освојим златну медаљу у Токију, волио бих и ја, то није тајна, а са годинама сам научио како да се борим са притиском и употребићу тај рецепт.

Рекао је то најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић на конференцији за медије српског олимпијског тима у главном граду Јапана.

-Што си старији, искуснији си, имаш више мечева иза себе, аутоматски самоувереније приступаш наредним изазовима јер си свестан да си то доживео неколико пута. У мом случају у питању су неуспеси на ОИ. Јесам био нервозан у Лондону и Рију, другачија је врста притиска кад за своју земљу или на другим турнирима - изјавио је Ђоковић.

Додао је да зато овдје приступа као другим турнирима и  умањује очекивања, барем сопствена.

-Можда је клише, али приступићу тако да идем дан по дан, да будем фокусиран на следећег ривала. Не знам много о њему, али кад имаш противника који је слабије рангиран од тебе, обично они немају шта да изгубе. Ти први мечеви су незгодни. Надам се да ћу отворити турнир на најбољи начин. Ја сам тип играча који, како турнир одмиче, боље играм и боље се осећам. Надам се да ћу кренути победом - истакао је Ђоковић.

Он је додао да се сјајно осећа као дио тима Србије.

-Ово је четврти пут у каријери, имао сам срећу да освојим бронзу 2008, делује као много давно. Олимпијско искуство је јединствено, најпосебнији, историјски догађај, представљаш земљу, део си тима, осећај је другачији. Као индивидуални спортиста представљам Србију где год идем, али на ОИ осећам тимски дух. Подршка сабораца је ту. Имао сам најбољу грен слем сезону до сада, нисам могао да имам бољу увертиру пред ОИ. Надам се да ћу имати и добар турнир - истакао је Ђоковић.

Он је поновио да се не оптерећује превише причом о најбољем у историји.

-Можда вам је досадно да идем полако, опрезно, концентрисан сам на следећи изазов, али то је приступ који морам да имам. У прошлости вероватно нисам то потпуно и то ми се обило о главу. Много тога је утицало на мене. Знам да је историја на талону, привилегован сам што сам у тој позицији - истакао је Ђоковић и поновио да је освајање грен слема, плус олимпијско злато, што је успела само Штефи Граф 1988, некада био сан, а сада делује прилично реално.

Такође, истакао је да му је жао што неће бити навијача, да га публика покреће и да је зато у једном тренутку имао дилему да ли да долази у Токио.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана