Ђоковић хвата залет у Аделејду

Агенције
Ђоковић хвата залет у Аделејду

АДЕЛЕЈД - Када је јануара 2007. године на АТП турниру из серије 250 у Аделејду освојио трећу титулу у каријери вјероватно нико није вјеровао да ће Новак Ђоковић 13 година касније са истог мјеста кренути у поход на 17 гренд слем титулу.

Управо такав сценарио очекује најбољег српског тенисера у првом мјесецу наредне године, пошто ће након АТП купа, који почиње шестог јануара, одиграти и турнир на којем је као млад играч показао да сви треба да га схвате озбиљно.

Тада је у финалу био бољи од Криса Гучионеа са 2:1 у сетовима, а само годину након освајања пехара у Аделејду Новак је дошао и до првог Аустралијен опена, па ће сада учинити све да се што боље припреми за предстојеће изазове и освоји 78. трофеј у каријери.

Интересантно је да су 2008. године челници АТП-а избацили Аделејд из свог календара, али је Тениски савез Аустралије одлучио да га послије толико година у виду великог пројекта врати на велику позорницу.

Колико су озбиљни у тој намјери показује и Новаково “да”, а поред њега учествоваће и Алекс де Минаур, Феликс Оже-Алијасим, Лукас Пуј, Андреј Рубљов, Пабло Карење-Буста, Тејлор Фриц...

Интересантно је да је Ђоковић ријетко када био активан у посљедњој седмици пред један од четири гренд слема сезоне, јер је 2006. године учествовао у Хертогенбошу, 2009. у Сиднеју, а 2017. у Истборну.

Много је изазова пред њим, а дефинитивно ће предстојећа година бити кључна када су рекорди Роџера Федерера у питању.

Међутим, јасно је да Ђоковићу нико ништа неће поклонити, а сјајним наступима ове године Стефанос Циципас показао је да би могао да буде један од играча који би у скоријем периоду могли да се укључе у борбу за највеће турнире. 

- Његов сљедећи циљ је улазак међу прва три играча на АТП листи.  Стефанос не брани много бодова и може много да их освоји. Већ је фокусиран и на Олимпијске игре, њих воли, и ментално је спреман да тамо може да оствари велики резултат - рекао је Стефаносов отац Апостолос. 

Грчки тенисер годину ће завршити на шестој позицију, а Апостолос сматра да је након освајања завршног мастерса у Лондону његов син схватио каквим капацитетима располаже. 

- Надам се само да ће бити спреман, а сљедећи циљ наравно је Аустралијен опен. Лијепо је што је остварио велики успјех у Лондону, али у тенису се непрестано играју турнири - закључио је Циципас старији. 

 

АТП куп

На премијерном издању АТП купа које ће почетком наредне године бити одржано у Сиднеју, Бризбејну и Перту Ђоковић ће представљати Србију заједно са Душаном Лајовићем.

Након раног испадања на завршници Дејвис купа, српски играчи покушаће да освоје први пехар у историји новоформираног турнира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана