Đoković hvata zalet u Adelejdu

Agencije
Đoković hvata zalet u Adelejdu

ADELEJD - Kada je januara 2007. godine na ATP turniru iz serije 250 u Adelejdu osvojio treću titulu u karijeri vjerovatno niko nije vjerovao da će Novak Đoković 13 godina kasnije sa istog mjesta krenuti u pohod na 17 grend slem titulu.

Upravo takav scenario očekuje najboljeg srpskog tenisera u prvom mjesecu naredne godine, pošto će nakon ATP kupa, koji počinje šestog januara, odigrati i turnir na kojem je kao mlad igrač pokazao da svi treba da ga shvate ozbiljno.

Tada je u finalu bio bolji od Krisa Gučionea sa 2:1 u setovima, a samo godinu nakon osvajanja pehara u Adelejdu Novak je došao i do prvog Australijen opena, pa će sada učiniti sve da se što bolje pripremi za predstojeće izazove i osvoji 78. trofej u karijeri.

Interesantno je da su 2008. godine čelnici ATP-a izbacili Adelejd iz svog kalendara, ali je Teniski savez Australije odlučio da ga poslije toliko godina u vidu velikog projekta vrati na veliku pozornicu.

Koliko su ozbiljni u toj namjeri pokazuje i Novakovo “da”, a pored njega učestvovaće i Aleks de Minaur, Feliks Ože-Alijasim, Lukas Puj, Andrej Rubljov, Pablo Karenje-Busta, Tejlor Fric...

Interesantno je da je Đoković rijetko kada bio aktivan u posljednjoj sedmici pred jedan od četiri grend slema sezone, jer je 2006. godine učestvovao u Hertogenbošu, 2009. u Sidneju, a 2017. u Istbornu.

Mnogo je izazova pred njim, a definitivno će predstojeća godina biti ključna kada su rekordi Rodžera Federera u pitanju.

Međutim, jasno je da Đokoviću niko ništa neće pokloniti, a sjajnim nastupima ove godine Stefanos Cicipas pokazao je da bi mogao da bude jedan od igrača koji bi u skorijem periodu mogli da se uključe u borbu za najveće turnire. 

- Njegov sljedeći cilj je ulazak među prva tri igrača na ATP listi.  Stefanos ne brani mnogo bodova i može mnogo da ih osvoji. Već je fokusiran i na Olimpijske igre, njih voli, i mentalno je spreman da tamo može da ostvari veliki rezultat - rekao je Stefanosov otac Apostolos. 

Grčki teniser godinu će završiti na šestoj poziciju, a Apostolos smatra da je nakon osvajanja završnog mastersa u Londonu njegov sin shvatio kakvim kapacitetima raspolaže. 

- Nadam se samo da će biti spreman, a sljedeći cilj naravno je Australijen open. Lijepo je što je ostvario veliki uspjeh u Londonu, ali u tenisu se neprestano igraju turniri - zaključio je Cicipas stariji. 

 

ATP kup

Na premijernom izdanju ATP kupa koje će početkom naredne godine biti održano u Sidneju, Brizbejnu i Pertu Đoković će predstavljati Srbiju zajedno sa Dušanom Lajovićem.

Nakon ranog ispadanja na završnici Dejvis kupa, srpski igrači pokušaće da osvoje prvi pehar u istoriji novoformiranog turnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana