Бајерн и Севиља пред 20.000 навијача боре се за Суперкуп Европе (21): Фудбал какав смо сви чекали

Дејан Марић
Бајерн и Севиља пред 20.000 навијача боре се за Суперкуп Европе (21): Фудбал какав смо сви чекали

БУДИМПЕШТА - Фудбалери Бајерна и Севиље вечерас (21 час) одмјериће снаге у Суперкупу Европе, који ће ући у анале као прва утакмица под окриљем УЕФА играна уз присуство навијача у вријеме пандемије вируса корона.

Биће то дуел који смо дуго чекали и који ће нас, без сумње, подсјетити зашто је фудбал најважнија споредна ствар на свијету. Уз то, битка на “Пушкаш арени” биће пробни балон и први корак ка потпуном враћању публике на стадионе.

Капацитет ће бити умањен на 30 одсто па се очекује 20.000 фанова на трибинама, што ће бити својеврстан рекорд ако се не рачуна Русија, у којој су на снази значајно блаже мјере.

- Било је битно да наш спорт преживи у тешким временима. Па ипак, фудбал без навијача нема душу ни карактер. Надамо се да ће меч у Будимпешти положити испит и омогућити потпуно враћање навијача у наредном периоду - изјавио је предсједник УЕФА Александер Чеферин.

А да би све протекло по плану, публика ће морати да се придржава ригорозних хигијенских мјера. Навијачи ће све вријеме морати да носе маске преко уста и носа те да поштују социјалну дистанцу од 1,5 метра, колики ће бити и размак између њихових сједишта. Уколико су били позитивни на “ковид-19” у претходних 14 дана или су били у контакту са неким инфицираним, неће им бити дозвољен улаз. Такође, ни фанови чија тјелесна температура буде 37,8 степени Целзијуса или виша неће моћи да уђу. Препорука је и да перу руке и дезинфикују их што је чешће могуће.

И Баварце и Андалужане бодриће по 3.000 њихових навијача. Они ће моћи да уђу у Мађарску са негативним тестом на корону не старијим од 72 сата. Исто тако земљу ће морати да напусте у року од три дана.

Сама битка на терену због повратка публике помало је пала у други план. Бајерн је фаворит, међутим, стратег Ханси Флик позива на опрез.

- Биће ово захтјевна утакмица. Обје екипе имале су кратку паузу за одмор и нису имале времена за детаљну припрему. Надам се да ћемо имати довољно кондиције и оштрине - истакао је Флик.

Његов колега на другој страни Хулен Лопетеги прво је нахвалио Флика, а затим и његове изабранике.

- Тренер Бајерна заслужује велике заслуге због начина на који тим игра. Реални смо, играћемо против тренутно најбољег састава на свијету, али то не значи да ћемо се предати без борбе - закључио је Лопетеги.

Пресингом на пресинг

Окршај Бајерна и Севиље биће специфичан и по томе што ћемо на дјелу видјети двије екипе које играју вјероватно најефикаснији пресинг. Баварци су, од када их је преузео Ханси Флик, знатно промијенили концепцију игре, високим притиском “гуше” сваког ривала, стварају прилике за лаке голове и постижу их у великим количинама. По готово идентичном принципу играју и Андалужани и зато ће бити занимљиво видјети како ће изгледати бој ова два састава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана