“Заштићено годиште” не важи за Вележ и Феђу Дудића: Рупе у правилу уништавају младе

Дарко Пашагић
“Заштићено годиште” не важи за Вележ и Феђу Дудића: Рупе у правилу уништавају младе

БАЊАЛУКА - Правило “Заштићеног годишта”, које је донесено неколико дана прије почетка Премијер лиге, а по којем два играча до 21 године морају почети утакмицу већ је почело да се потајно “крши”, а за сада то ради тренер Вележа Феђа Дудић, који је већ три пута у раној фази утакмице мијењао младе играче.

Неславни рекорд његових мијењања осјетио је Џенит Хајдаревић у прошлом колу против Сарајева када је терен напустио у деветом минуту. Иако му то правило не забрањује јасно је да његови потези нису у функцији фудбала, а питање је да ли би се на њих одлучивао да је на снази и даље правило “три измјене” умјесто досадашњих пет.

- Сваком премијерлигашу требало би да буде приоритет развој сопствене школе и академије, али то није случај у неким срединама - сматра селектор младе репрезентације БиХ Слободан Старчевић.

Додао је и да правило нажалост није доречено, јер није прописано да у сваком тренутку или бар у првом полувремену на терену морају бити два играча млађа од 21 године. Оно каже да на терену увијек мора бити један млади, што тренерима даје простора за маневар. Шеф стручног штаба Зрињског Сергеј Јакировић био је јако оштар по овом питању назвавши га “убијање младих играча”.

- Ово је велика штета за младог играча и то сигурно није никакав његов развој. Играч мора играти минимално полувријеме. У првој сениорској лиги морају играти најбољи, нема везе има ли неко 16 или 38 година. Овако испада циркус, што требам извести младог играча послије 20 минута и рећи му “Браво, супер си одиграо”. Младим играчима треба помоћи на прави начин, а не очекивати нешто од њих у то мало времена, нису они ту да вуку игру - рекао је Јакировић, који је додао да је Зрињски као клуб послао три приједлога Фудбалском савезу БиХ, да се дефинише тачно шта и како, односно да се не би нашле рупе и догађало ово што се догађа.

Бивши тренер Крупе Синиша Мркобрада одмах по доношењу правила као да је био видовит и тада је истакао да ће оно сигурно бити кршено, јер није јасно прецизирано.

- Волио бих да тако не буде, али сам сигуран да ће поједини тренери у раној фази утакмице мијењати једног од двојице младих на терену. Ово правило ће бити тешко спровести у дјело, јер су тренери под притиском остваривања што бољих резултата, а то подразумијева да на терену морају бити најискуснији - рекао је тада Мркобрада.

Договор из 2017. године

Селектор младе репрезентације БиХ Слободан Старчевић је нагласио да је још 2017. године постигнут начелан договор о форсирању младих играча, а да све то буде у служби репрезентативних селекција.

- Тада су селектори А и младе репрезентације, Мехмед Баждаревић и Винко Мариновић одржали састанак са тренерима свих премијерлигаша на којем је постигнут начелан договор да би сви клубови требало да буду у функцији младе, односно А репрезентације, односно да чланови елите требају да буду расадник младих играча за У-19 и У-21 репрезентацију. Правило “заштићеног годишта” званично је заживјело тек ове године, али очигледно је да поједини клубови још нису спремни да га прихвате и траже “рупе” како да га што безболније “одраде” - нагласио је Старчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана