“Zaštićeno godište” ne važi za Velež i Feđu Dudića: Rupe u pravilu uništavaju mlade

Darko Pašagić
“Zaštićeno godište” ne važi za Velež i Feđu Dudića: Rupe u pravilu uništavaju mlade

BANjALUKA - Pravilo “Zaštićenog godišta”, koje je doneseno nekoliko dana prije početka Premijer lige, a po kojem dva igrača do 21 godine moraju početi utakmicu već je počelo da se potajno “krši”, a za sada to radi trener Veleža Feđa Dudić, koji je već tri puta u ranoj fazi utakmice mijenjao mlade igrače.

Neslavni rekord njegovih mijenjanja osjetio je Dženit Hajdarević u prošlom kolu protiv Sarajeva kada je teren napustio u devetom minutu. Iako mu to pravilo ne zabranjuje jasno je da njegovi potezi nisu u funkciji fudbala, a pitanje je da li bi se na njih odlučivao da je na snazi i dalje pravilo “tri izmjene” umjesto dosadašnjih pet.

- Svakom premijerligašu trebalo bi da bude prioritet razvoj sopstvene škole i akademije, ali to nije slučaj u nekim sredinama - smatra selektor mlade reprezentacije BiH Slobodan Starčević.

Dodao je i da pravilo nažalost nije dorečeno, jer nije propisano da u svakom trenutku ili bar u prvom poluvremenu na terenu moraju biti dva igrača mlađa od 21 godine. Ono kaže da na terenu uvijek mora biti jedan mladi, što trenerima daje prostora za manevar. Šef stručnog štaba Zrinjskog Sergej Jakirović bio je jako oštar po ovom pitanju nazvavši ga “ubijanje mladih igrača”.

- Ovo je velika šteta za mladog igrača i to sigurno nije nikakav njegov razvoj. Igrač mora igrati minimalno poluvrijeme. U prvoj seniorskoj ligi moraju igrati najbolji, nema veze ima li neko 16 ili 38 godina. Ovako ispada cirkus, što trebam izvesti mladog igrača poslije 20 minuta i reći mu “Bravo, super si odigrao”. Mladim igračima treba pomoći na pravi način, a ne očekivati nešto od njih u to malo vremena, nisu oni tu da vuku igru - rekao je Jakirović, koji je dodao da je Zrinjski kao klub poslao tri prijedloga Fudbalskom savezu BiH, da se definiše tačno šta i kako, odnosno da se ne bi našle rupe i događalo ovo što se događa.

Bivši trener Krupe Siniša Mrkobrada odmah po donošenju pravila kao da je bio vidovit i tada je istakao da će ono sigurno biti kršeno, jer nije jasno precizirano.

- Volio bih da tako ne bude, ali sam siguran da će pojedini treneri u ranoj fazi utakmice mijenjati jednog od dvojice mladih na terenu. Ovo pravilo će biti teško sprovesti u djelo, jer su treneri pod pritiskom ostvarivanja što boljih rezultata, a to podrazumijeva da na terenu moraju biti najiskusniji - rekao je tada Mrkobrada.

Dogovor iz 2017. godine

Selektor mlade reprezentacije BiH Slobodan Starčević je naglasio da je još 2017. godine postignut načelan dogovor o forsiranju mladih igrača, a da sve to bude u službi reprezentativnih selekcija.

- Tada su selektori A i mlade reprezentacije, Mehmed Baždarević i Vinko Marinović održali sastanak sa trenerima svih premijerligaša na kojem je postignut načelan dogovor da bi svi klubovi trebalo da budu u funkciji mlade, odnosno A reprezentacije, odnosno da članovi elite trebaju da budu rasadnik mladih igrača za U-19 i U-21 reprezentaciju. Pravilo “zaštićenog godišta” zvanično je zaživjelo tek ove godine, ali očigledno je da pojedini klubovi još nisu spremni da ga prihvate i traže “rupe” kako da ga što bezbolnije “odrade” - naglasio je Starčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana