Винко Мариновић, први тренер који је постао шампион БиХ са два различита кулба: Никад нисам био од оних који пуно причају

Дарко Пашагић
Винко Мариновић, први тренер који је постао шампион БиХ са два различита кулба: Никад нисам био од оних који пуно причају

САРАЈЕВО - Шефу стручног штаба Сарајева Винку Мариновићу, стицајем околности, биле су довољне само три првенствене утакмице на клупи тима са “Кошева” да уђе у историју фудбала БиХ, јер је постао први тренер који је са два клуба био првак.

Прије четири године пошло му је то за руком у Зрињском, који је у сезони 2015/16. предводио са клупе, а сада је шампионски шампањац испио са Сарајевом, које је на тај начин одбранило титулу.

- Свако ко воли фудбал жали што првенство није завршено до краја, али ова пандемија је то онемогућила. То свакако не умањује успјех Сарајева, које је још једном потврдило да је најбољи, али сигурно и најорганизованији клуб у БиХ у овом тренутку - нагласио је Мариновић, који је тренерску и играчку каријеру почео у Козари.

Преузео је Сарајево претпосљедњег дана прошле године, када се повукао са мјеста селектора младе репрезентације БиХ и каже да се није покајао. Сјајан посао направио је и његов претходник Хусреф Мусемић.

- Не говорим то само због освојене титуле, већ је за тренера пуно већи изазов сједити на клупи неког клуба него бити селектор. Овако си у свакодневном контакту са играчима, сваки дан си на тренинзима, а онако само повремено - наставио је Мариновић.

Освајањем титуле увијек скроман, тих и повучен стручњак из Градишке још једном је показао да израста у једног од најбољих тренера не само у БиХ, већ и шире, те да је пред њим, послије одличне фудбалске, и сјајна тренерска каријера.

- Нисам никада био од оних који пуно причају. Док сам играо, своје знање сам показивао на терену, гдје сам увијек играо до крајњих граница. Сада то исто покушавам да остварим и као тренер и да мисли својих играча усмјерим на терен, који је једино мјерило њихових, али и мојих вриједности. Себе још увијек не сматрам врхунским стручњаком и има ту још доста простора за напредак - казао је Мариновић.

Према његовим ријечима, екипа Сарајева би требало да остане на окупу и у наредној сезони.

- Једино су спорни Бесим Шербечић и Зинедин Мустеданагић, који су код нас играли као позајмљени играчи Розенборга и Спарте из Прага, али се надам да ће и даље бити са нама. Квалификације за Лигу шампиона сигурно су велики изазов за све нас и мада је о томе још рано говорити, надам се да ће Сарајево успјети да направи значајнији искорак, баш као и остали клубови из БиХ - додао је Мариновић.

Борац

Винко Мариновић је дио фудбалске каријере провео у Борцу, гдје је радио и као тренер и драго му је што су Бањалучани изборили пласман на међународну сцену.

- Сјајан успјех, када се зна да је не тако давно Борац био оптерећен великим дуговима. Међутим, млада и агилна управа успјела је да санира готово све минусе, а као награда за то је стигла Европа - рекао је Мариновић, који може да буде поносан јер ће осим Борца и Сарајева на европској сцени бити још један тим који је тренирао, Зрињски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана