Барселона шанса за скупљање искуства

Душан Репија
Барселона шанса за скупљање искуства

Бања Лука - Ватерполисти Бањалуке отпутовали су у Барселону, гдје сутра почиње квалификациони турнир за Лигу шампиона, а први ривал биће им француски Паи.

Вишеструки шампиони БиХ реално су најслабија екипа у конкуренцији Француза, домаће Барселоне, Синтез Казања, Стеауе и Енке из Истанбула, па овај турнир виде као прилику за учење од професионалних екипа које имају милионске буџете. Слично су урадили и прије двије године, када су били домаћини квалификационог турнира.

"Драго нам је, прије свега, да идемо у Барселону и учествујемо у квалификацијама за најквалитетније клупско такмичење на свијету. Када видимо остале спортове, чини ми се да смо једини клуб из БиХ који ове године учествује у овом рангу такмичења.

Резултатски, наравно, не можемо да парирамо противницима, јер смо аматерски клуб у којем ниједан играч не добија плату" рекао је тренер Бањалучана Слободан Граховац.Трошкови котизације и пута износе око 35.000 марака, а Граховац је нагласио да је клуб обезбиједио половину тог износа, док су институције дале остатак.

"Кабинет предсједнице РС уплатио нам је котизацију која износи 9.000 марака, а по пет хиљада смо добили од Министарства породице, омладине и спорта, те града Бањалука" рекао је Граховац. Ватерполиста Бањалуке Стефан Миловановић рекао је да му је част што ће одмјерити снаге са неким од најбољих ватерполиста свијета.

"Даћемо све од себе, па ћемо видјети колико можемо. Припремали смо се два мјесеца и вјерујем да смо спремни. Тешко да можемо до неке побједе, али ћемо се потрудити да достојно представимо наш клуб и град" рекао је Миловановић. Пролазак у други круг квалификација обезбиједиће четири екипе, а чини се да највеће шансе за добар резултат Бањалучани имају у посљедњем колу, када се састају са турском Енком.

Системски проблем

Сваке године смо свједоци да клубови који се пријаве за учешће у еврокуповима муку муче са скупљањем новца за котизације и путовања.

"Најпоштеније би било да плаћање котизације и лиценцирања на себе преузме Министарство цивилних послова БиХ. Међутим, то се не дешава у пракси, па се клубови сналазе како знају и умију. Проблем би требало да буде ријешен системски, али ми већ 25 година од несрећног рата тапкамо у мјесту" рекао је Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана