Barselona šansa za skupljanje iskustva

Dušan Repija
Barselona šansa za skupljanje iskustva

Banja Luka - Vaterpolisti Banjaluke otputovali su u Barselonu, gdje sutra počinje kvalifikacioni turnir za Ligu šampiona, a prvi rival biće im francuski Pai.

Višestruki šampioni BiH realno su najslabija ekipa u konkurenciji Francuza, domaće Barselone, Sintez Kazanja, Steaue i Enke iz Istanbula, pa ovaj turnir vide kao priliku za učenje od profesionalnih ekipa koje imaju milionske budžete. Slično su uradili i prije dvije godine, kada su bili domaćini kvalifikacionog turnira.

"Drago nam je, prije svega, da idemo u Barselonu i učestvujemo u kvalifikacijama za najkvalitetnije klupsko takmičenje na svijetu. Kada vidimo ostale sportove, čini mi se da smo jedini klub iz BiH koji ove godine učestvuje u ovom rangu takmičenja.

Rezultatski, naravno, ne možemo da pariramo protivnicima, jer smo amaterski klub u kojem nijedan igrač ne dobija platu" rekao je trener Banjalučana Slobodan Grahovac.Troškovi kotizacije i puta iznose oko 35.000 maraka, a Grahovac je naglasio da je klub obezbijedio polovinu tog iznosa, dok su institucije dale ostatak.

"Kabinet predsjednice RS uplatio nam je kotizaciju koja iznosi 9.000 maraka, a po pet hiljada smo dobili od Ministarstva porodice, omladine i sporta, te grada Banjaluka" rekao je Grahovac. Vaterpolista Banjaluke Stefan Milovanović rekao je da mu je čast što će odmjeriti snage sa nekim od najboljih vaterpolista svijeta.

"Daćemo sve od sebe, pa ćemo vidjeti koliko možemo. Pripremali smo se dva mjeseca i vjerujem da smo spremni. Teško da možemo do neke pobjede, ali ćemo se potruditi da dostojno predstavimo naš klub i grad" rekao je Milovanović. Prolazak u drugi krug kvalifikacija obezbijediće četiri ekipe, a čini se da najveće šanse za dobar rezultat Banjalučani imaju u posljednjem kolu, kada se sastaju sa turskom Enkom.

Sistemski problem

Svake godine smo svjedoci da klubovi koji se prijave za učešće u evrokupovima muku muče sa skupljanjem novca za kotizacije i putovanja.

"Najpoštenije bi bilo da plaćanje kotizacije i licenciranja na sebe preuzme Ministarstvo civilnih poslova BiH. Međutim, to se ne dešava u praksi, pa se klubovi snalaze kako znaju i umiju. Problem bi trebalo da bude riješen sistemski, ali mi već 25 godina od nesrećnog rata tapkamo u mjestu" rekao je Grahovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana