Саша Обрадовић: Била би ми част да водим “орлове”

Агенције
Саша Обрадовић: Била би ми част да водим “орлове”

Београд - Један Саша рекао је збогом државном тиму Србије, а други би требало да дође умјесто њега.

Саша Обрадовић фигурира као најозбиљнији кандидат да замијени Александра Сашу Ђорђевића, са којим је прије двадесетак година дијелио минуте на позицији плејмејкера у репрезентацији СР Југославије, која је у то вријеме доминирала свјетском кошарком.

Пето мјесто на Мундобаскету у Кину тешко је пало играчима и навијачима, јер су сви очекивали да ће заиграти у финалу и доћи до титуле, а Ђорђевић је дигао сидро након тога, односно рекао је да одлази јер му је истекао уговор.

Како преноси поједини медији у Србији, Обрадовић је готово извјесно нови селектор, посебно што би могао да усклади обавезе у Монаку са репрезентативним акцијама и квалификацијама за Европско првенство, за разлику од помоћног тренера Сакрамента и још једног кандидата Игора Кокошкова.

Квалификације за ЕП 2021. стартују у фебруару наредне године, када ће Србија играти против Финске и Грузије и вјерује се да Кингси не би дали дозволу Кокошкову да одсуствује.

- Више пута сам изјавио да би то за мене био највећи успех у каријери. Велика је част водити национални тим своје земље и то је за мене нешто посебно. Такве ствари се не одбијају. Засад са мном нико није контактирао, нити је било икаквих разговора о тој теми. - истакао је Обрадовић.

Мислим да је још рано. Људи из Савеза морају прво да виде шта је и како досад урађено, па тек онда да иду даље. Они ће сигурно прво изабрати кандидате, обавити разговоре, па тек онда одлучити те изнети програм и циљ за наредни период. - додао је Обрадовић.

Уколико добије позив тренер Монака ће морати да поприча са челницима клуба о томе да ли би могао да се посвети и репрезентативним односима.

- Ту причу нисам отворио, јер још немам конкретан повод за тако нешто. Морам да знам где сам, неко други треба да повуче први потез, не могу напамет да причам - додао је Обрадовић.

За сада се лицитира именима њих двојице, док је скоро илузорно очекивати да ће неко други добити позив за разговор. Уколико добије повјерење, Обрадовић ће постати трећи тренер Србије од осамостаљења након Зорана Моке Славнића (2007) и Душана Ивковића (2007-2013).

 

Каријера

За репрезентацију СР Југославије Обрадовић је дебитовао у квалификацијама за Европско првенство 1995. године, а посљедње велико такмичење било је Европско првенство 2001. у Турској. Освојио је три златне медаље на ЕП (1995, 1997, 2001), једно свјетско злато (1998), олимпијско сребро (1996) и европску бронзу 1999. године.

Играо је за Црвену звезду, Лимож, Албу, Рому, Будућност и Келн, у којем је 2005. започео тренерску каријеру. Након тога водио је Кијев, Туров, Доњецк, Албу, Локомотиву Кубањ и сада Монако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана