Просинечки напустио кормило

Агенције
Просинечки напустио кормило

САРАЈЕВО - Роберт Просинечки није више селектор фудбалске репрезентације БиХ. Њега је смијенио Извршни одбор ФС послије лоших резултата у квалификацијама за Европско првенство идуће године.

Просинечки је на клупу сјео јануара 2018. године, пошто је претходно у децембарском фото-финишу “побиједио” Амара Осима.

- Са Просинечким смо споразумно раскинули сарадњу. Имали смо састанак, а послије тога смо телефонски са осталим члановима Извршног одбора разговарали и донијели коначну одлуку - рекао је потпредсједник ФС БиХ Милорад Софренић.

Одлука о новом селектору репрезентације БиХ, 13. по реду пашће опет у децембру, уколико неко од претходних не пристане на нови ангажман. Претходно ће предсједник ФС БиХ Елведин Бегић обавити телефонски разговор са члановима стручне комисије, која ће о сваком кандидату појединачно дати мишљење.

Иначе, стручну комисију чине Мунир Таловић, Сеад Кајтаз, Душан Бајевић и Звјездан Мисимовић. Репрезентација БиХ ће у плеј-офу за одлазак на Европско првенство играти 26. марта у Зеници против Сјеверне Ирске.

У случају да побиједи пласман на Евро 2020. године тражиће против побједника дуела Словачка - Република Ирска, а тај сусрет такође ће бити игран у Зеници и то пет дана касније, односно 31. марта.

С обзиром на притисак и очекивања јавности, ко год пристане да наслиједи Просинечког унапријед зна да преузима “врућ кромпир”. Као највећи кандидат за мјесто новог селектора спомиње се Сафет Сушић, који је већ био на овој функцији и остао упамћен по томе што је репрезентацију БиХ одвео на Свјетско првенство 2014. године у Бразилу.

- Да ли се враћам? Није поштено да дајем такве изјаве, поготово у овом моменту. Видио сам да се помиње још неколико тренерских имена. Треба пустити људе из Савеза да у миру донесу најбољу одлуку за репрезентацију, а о томе стварно не бих нешто више да говорим - истакао је Сушић.
 

 


године Просинечки био на кормилу БиХ

13.
селектор биће изабран наредног мјесеца

26.
марта БиХ игра бараж против Сјеверне Ирске


Биланс 

За нешто мање од двије године на кормилу репрезентације Просинечки је 22 пута водио селекцију. Остварио је девет побједа, шест неријешених резултата и седам пораза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана