Prosinečki napustio kormilo

Agencije
Prosinečki napustio kormilo

SARAJEVO - Robert Prosinečki nije više selektor fudbalske reprezentacije BiH. Njega je smijenio Izvršni odbor FS poslije loših rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo iduće godine.

Prosinečki je na klupu sjeo januara 2018. godine, pošto je prethodno u decembarskom foto-finišu “pobijedio” Amara Osima.

- Sa Prosinečkim smo sporazumno raskinuli saradnju. Imali smo sastanak, a poslije toga smo telefonski sa ostalim članovima Izvršnog odbora razgovarali i donijeli konačnu odluku - rekao je potpredsjednik FS BiH Milorad Sofrenić.

Odluka o novom selektoru reprezentacije BiH, 13. po redu pašće opet u decembru, ukoliko neko od prethodnih ne pristane na novi angažman. Prethodno će predsjednik FS BiH Elvedin Begić obaviti telefonski razgovor sa članovima stručne komisije, koja će o svakom kandidatu pojedinačno dati mišljenje.

Inače, stručnu komisiju čine Munir Talović, Sead Kajtaz, Dušan Bajević i Zvjezdan Misimović. Reprezentacija BiH će u plej-ofu za odlazak na Evropsko prvenstvo igrati 26. marta u Zenici protiv Sjeverne Irske.

U slučaju da pobijedi plasman na Evro 2020. godine tražiće protiv pobjednika duela Slovačka - Republika Irska, a taj susret takođe će biti igran u Zenici i to pet dana kasnije, odnosno 31. marta.

S obzirom na pritisak i očekivanja javnosti, ko god pristane da naslijedi Prosinečkog unaprijed zna da preuzima “vruć krompir”. Kao najveći kandidat za mjesto novog selektora spominje se Safet Sušić, koji je već bio na ovoj funkciji i ostao upamćen po tome što je reprezentaciju BiH odveo na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

- Da li se vraćam? Nije pošteno da dajem takve izjave, pogotovo u ovom momentu. Vidio sam da se pominje još nekoliko trenerskih imena. Treba pustiti ljude iz Saveza da u miru donesu najbolju odluku za reprezentaciju, a o tome stvarno ne bih nešto više da govorim - istakao je Sušić.
 

 


godine Prosinečki bio na kormilu BiH

13.
selektor biće izabran narednog mjeseca

26.
marta BiH igra baraž protiv Sjeverne Irske


Bilans 

Za nešto manje od dvije godine na kormilu reprezentacije Prosinečki je 22 puta vodio selekciju. Ostvario je devet pobjeda, šest neriješenih rezultata i sedam poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana