Фудбалске школе добре, политика лоша

Душан Репија
Фудбалске школе добре, политика лоша

Бањалука - Холандски гигант Ајакс највећи је произвођач и извозник фудбалера у свијету, док је одмах иза "копљаника" београдски Партизан, резултати су истраживања Института за демографска истраживања у свијету фудбала (CIES).

Ајакс има 77 фудбалера у 31 најјачој лиги Европе, док "црно-бијели" имају три играча мање. Ово је свакако податак који може да обрадује челнике клуба из Хумске, међутим, чињеница је да добар рад омладинске школе не користе баш најбоље. Недавно завршено чешљање књига Партизана показало је да лидер Јелен суперлиге дугује готово 15 милиона евра. Тај минус сигурно би био мањи, а можда би се претворио у плус да је у претходних неколико година вођена исправна политика, као што раде људи у Ајаксу.

Наиме, холандски клуб има много већу корист од производње играча. Један од разлога је што скаути Ајаксове школе скенирају дјецу из свих крајева свијета практично чим закораче на фудбалски терен. Тако су славу овог клуба пронијели многи фудбалери који нису рођени у Холандији, али су у раној младости дошли у Амстердам и направили велике каријере. Најпознатији су Кларенс Седорф, Арон Винтер, Нванкво Кану, Едгар Давидс, а има их још много, који су прво са Ајаксом освојили много трофеја, а онда за позамашан новац појачали неке од европских великана.

Разлика у односу на Партизан је што у Телеоптику стасавају углавном фудбалери из Београда и околине, а мали проценат их долази из осталих дијелова Србије или околних држава. Такође, велика разлика је у пласирању играча. Момци у Ајаксу обично одраде неколико сениорских сезона на "Амстердам арени", играју групну фазу Лиге шампиона или у најгорем случају Лиге Европе и онда за десетине милиона евра одлазе у најбоље клубове Европе. Ситуација је потпуно другачија у Партизану, пошто са Топчидерског брда играчи неријетко одлазе малољетни или без обештећења. У најбољем случају задрже се до 20. или 21. године, а онда се ухљебе негдје на западу Европе, а све чешће и у Азији. Само када се погледају трансфери у посљедњих пет година, јасно је колико су "копљаници" извукли више користи од Партизана продајом играча. Такође, неријетко се дешава да млади фудбалери из Партизана одлазе без динара обештећења, а најсвјежији примјер је један од највећих талената српског фудбала Данило Пантић, који ће на љето бити слободан у избору нове средине. Радом омладинске школе може да се похвали и загребачки Динамо, који је на четвртом мјесту са 57 играча у лигама Европе, али Загрепчани су много више зарадили него "црно-бијели" у посљедњих пет година. Шта тек рећи за Црвену звезду, која је у минусу од 52 милиона евра, а посљедњи трансфер за који је клуб инкасирао више о пет милиона евра била је продаја Николе Жигића Расингу у сезони 2006/07. за 5,28 милиона евра. Баш као и у Партизану, и у Звезди се због личних интереса појединаца често дешава да играчи одлазе без обештећења. Тешко је и набројати све младе играче који су у минулих неколико година са "Маракане" отишли без динара, а њиховим стопама ће и доскорашњи капитен Дарко Лазовић. Одлични деснокрилни нападач већ је договорио све услове са Ђеновом и од 1. јула ће постати играч клуба са "Луиђија Ферариса".

Иако је ситуација у сплитском Хајдуку далеко од сјајне, чак је и хрватски великан више зарадио од бившег шампиона Европе и свијета. "Били" су у посљедњих пет година од пет највећих трансфера приходовали више од 20 милиона евра, а Звезда ни десет.

Што се тиче извоза играча у пет најјачих европских лига, енглеску, шпанску, француску, италијанску и њемачку, ту је на врху листе Барселона. Тренутно 44 играча који су у периоду од 15 до 21 године бар три године били у Барселони играју у пет најјачих лига. Од тог броја 16 фудбалера и даље је на "Ноу кампу", а 28 их је потражило срећу у другим клубовима. Иза Барселоне су лидер француског шампионата Лион и највећи конкурент Каталонаца Реал Мадрид. По 31 играч из ова два клуба играју у пет лига, а затим слиједе Рен, Арсенал, Манчестер јунајтед и Бајерн.

Од клубова који не играју у најјачим лигама Европе најбољом школом могу да се похвале у у француском друголигашу Ле Авру. Чак 20 фудбалера пониклих у овом клубу тренутно наступа у лигама "петице", по чему је клуб из града на сјеверозападу Француска јединствен у свијету. Тек иза су аргентински великани Ривер Плата и Бока Јуниорс, а потом слиједе Минхен 1860, те Ајакс, чијих 13 од 77 играча широм Европе игра у пет најјачих лига.

Највећи извозници

1. Ајакс (Холандија)     77

2. Партизан (Србија)    74

3. Барселона (Шпанија)         57

4. Динамо З. (Хрватска)        50

    Шахтјор (Украјина) 50

6. Хајдук (Хрватска)    49

7. Реал М. (Шпанија)    47

   Спортинг (Португалија)     47

   Црвена звезда (Србија)      47

10. Спарта П. (Чешка)  46

 

У лиге "петице"

1. Барселона (Шпанија)         44

2. Лион (Француска)    31

    Реал М. (Шпанија)    31

4. Рен (Француска)       28

5. Арсенал (Енглеска)  27

6. Манчестер ј.    (Енглеска)  25

7. Бајерн (Њемачка)     23

8. Штутгарт (Њемачка)          22

   Аталанта (Италија)    22

   Атлетик Б. (Шпанија)          22

 

Ван лига "петице"

1. Ле Авр (Француска) 20

2. Ривер Плата (Аргентина)  16

3. Бока Јуниорс (Аргентина) 15

    Минхен 1860   (Њемачка)  15

5. Ајакс (Холандија)     13

    Каен (Француска)     13

7. Оксер (Француска)   12

8. Нанси (Француска)   11

    Спортинг (Португалија)    11

10. Бреша (Италија)     10

 

Продаје фудбалера у посљедњих пет година

 

Ајакс

1. Луис Суарез (Ливерпул)   32

2. Дели Блинд (Манчестер ј.) 21,21

3. Кристијан Ериксен (Тотенхем)   16,25

4. Јан Вертонген (Тотенхем) 15

5. Сим де Јонг (Њукасл)        10,5

Укупно: 94,96

 

Динамо

1. Матео Ковачић (Интер)     9,68

2. Марсело Брозовић (Интер)         8

3. Марио Манџукић (Волфзбург)  6,16

4. Дује Чоп (Каљари)   5

5. Тин Једвај (Рома)     4,4

Укупно: 33,24

 

Партизан

1. Стефан Савић (Манчестер с.)      12

2. Лазар Марковић (Бенфика)        10

3. Александар Митровић (Андерлехт)    5

4. Марко Шћеповић (Олимпијакос)         3,5

5. Љубомир Фејса (Олимпијакос)   3

Укупно: 32,5

 

Хајдук

1. Сенијад Ибричић (Локомотива М.)     6

2. Иван Стринић (Дњипро)   4,84

3. Анте Вукушић (Пескара)   4,5

4. Марио Пашалић (Челзи)   3

5. Жан Едвард Куаси (Шангај)       2,42

Укупно: 20,76

 

Црвена звезда

1. Лука Миливојевић    (Андерлехт)         2,38

2. Дејан Лекић (Осасуна)       2,17

3. Павле Нинков (Тулуз)       1,53

4. Ли Ади (Далијен)      1,5

5. Урош Спајић (Тулуз)        1,32

Укупно: 8,9

                                                                    *Цифре су у милионима евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана