Fudbalske škole dobre, politika loša

Dušan Repija
Fudbalske škole dobre, politika loša

Banjaluka - Holandski gigant Ajaks najveći je proizvođač i izvoznik fudbalera u svijetu, dok je odmah iza "kopljanika" beogradski Partizan, rezultati su istraživanja Instituta za demografska istraživanja u svijetu fudbala (CIES).

Ajaks ima 77 fudbalera u 31 najjačoj ligi Evrope, dok "crno-bijeli" imaju tri igrača manje. Ovo je svakako podatak koji može da obraduje čelnike kluba iz Humske, međutim, činjenica je da dobar rad omladinske škole ne koriste baš najbolje. Nedavno završeno češljanje knjiga Partizana pokazalo je da lider Jelen superlige duguje gotovo 15 miliona evra. Taj minus sigurno bi bio manji, a možda bi se pretvorio u plus da je u prethodnih nekoliko godina vođena ispravna politika, kao što rade ljudi u Ajaksu.

Naime, holandski klub ima mnogo veću korist od proizvodnje igrača. Jedan od razloga je što skauti Ajaksove škole skeniraju djecu iz svih krajeva svijeta praktično čim zakorače na fudbalski teren. Tako su slavu ovog kluba pronijeli mnogi fudbaleri koji nisu rođeni u Holandiji, ali su u ranoj mladosti došli u Amsterdam i napravili velike karijere. Najpoznatiji su Klarens Sedorf, Aron Vinter, Nvankvo Kanu, Edgar Davids, a ima ih još mnogo, koji su prvo sa Ajaksom osvojili mnogo trofeja, a onda za pozamašan novac pojačali neke od evropskih velikana.

Razlika u odnosu na Partizan je što u Teleoptiku stasavaju uglavnom fudbaleri iz Beograda i okoline, a mali procenat ih dolazi iz ostalih dijelova Srbije ili okolnih država. Takođe, velika razlika je u plasiranju igrača. Momci u Ajaksu obično odrade nekoliko seniorskih sezona na "Amsterdam areni", igraju grupnu fazu Lige šampiona ili u najgorem slučaju Lige Evrope i onda za desetine miliona evra odlaze u najbolje klubove Evrope. Situacija je potpuno drugačija u Partizanu, pošto sa Topčiderskog brda igrači nerijetko odlaze maloljetni ili bez obeštećenja. U najboljem slučaju zadrže se do 20. ili 21. godine, a onda se uhljebe negdje na zapadu Evrope, a sve češće i u Aziji. Samo kada se pogledaju transferi u posljednjih pet godina, jasno je koliko su "kopljanici" izvukli više koristi od Partizana prodajom igrača. Takođe, nerijetko se dešava da mladi fudbaleri iz Partizana odlaze bez dinara obeštećenja, a najsvježiji primjer je jedan od najvećih talenata srpskog fudbala Danilo Pantić, koji će na ljeto biti slobodan u izboru nove sredine. Radom omladinske škole može da se pohvali i zagrebački Dinamo, koji je na četvrtom mjestu sa 57 igrača u ligama Evrope, ali Zagrepčani su mnogo više zaradili nego "crno-bijeli" u posljednjih pet godina. Šta tek reći za Crvenu zvezdu, koja je u minusu od 52 miliona evra, a posljednji transfer za koji je klub inkasirao više o pet miliona evra bila je prodaja Nikole Žigića Rasingu u sezoni 2006/07. za 5,28 miliona evra. Baš kao i u Partizanu, i u Zvezdi se zbog ličnih interesa pojedinaca često dešava da igrači odlaze bez obeštećenja. Teško je i nabrojati sve mlade igrače koji su u minulih nekoliko godina sa "Marakane" otišli bez dinara, a njihovim stopama će i doskorašnji kapiten Darko Lazović. Odlični desnokrilni napadač već je dogovorio sve uslove sa Đenovom i od 1. jula će postati igrač kluba sa "Luiđija Ferarisa".

Iako je situacija u splitskom Hajduku daleko od sjajne, čak je i hrvatski velikan više zaradio od bivšeg šampiona Evrope i svijeta. "Bili" su u posljednjih pet godina od pet najvećih transfera prihodovali više od 20 miliona evra, a Zvezda ni deset.

Što se tiče izvoza igrača u pet najjačih evropskih liga, englesku, špansku, francusku, italijansku i njemačku, tu je na vrhu liste Barselona. Trenutno 44 igrača koji su u periodu od 15 do 21 godine bar tri godine bili u Barseloni igraju u pet najjačih liga. Od tog broja 16 fudbalera i dalje je na "Nou kampu", a 28 ih je potražilo sreću u drugim klubovima. Iza Barselone su lider francuskog šampionata Lion i najveći konkurent Katalonaca Real Madrid. Po 31 igrač iz ova dva kluba igraju u pet liga, a zatim slijede Ren, Arsenal, Mančester junajted i Bajern.

Od klubova koji ne igraju u najjačim ligama Evrope najboljom školom mogu da se pohvale u u francuskom drugoligašu Le Avru. Čak 20 fudbalera poniklih u ovom klubu trenutno nastupa u ligama "petice", po čemu je klub iz grada na sjeverozapadu Francuska jedinstven u svijetu. Tek iza su argentinski velikani River Plata i Boka Juniors, a potom slijede Minhen 1860, te Ajaks, čijih 13 od 77 igrača širom Evrope igra u pet najjačih liga.

Najveći izvoznici

1. Ajaks (Holandija)     77

2. Partizan (Srbija)    74

3. Barselona (Španija)         57

4. Dinamo Z. (Hrvatska)        50

    Šahtjor (Ukrajina) 50

6. Hajduk (Hrvatska)    49

7. Real M. (Španija)    47

   Sporting (Portugalija)     47

   Crvena zvezda (Srbija)      47

10. Sparta P. (Češka)  46

 

U lige "petice"

1. Barselona (Španija)         44

2. Lion (Francuska)    31

    Real M. (Španija)    31

4. Ren (Francuska)       28

5. Arsenal (Engleska)  27

6. Mančester j.    (Engleska)  25

7. Bajern (Njemačka)     23

8. Štutgart (Njemačka)          22

   Atalanta (Italija)    22

   Atletik B. (Španija)          22

 

Van liga "petice"

1. Le Avr (Francuska) 20

2. River Plata (Argentina)  16

3. Boka Juniors (Argentina) 15

    Minhen 1860   (Njemačka)  15

5. Ajaks (Holandija)     13

    Kaen (Francuska)     13

7. Okser (Francuska)   12

8. Nansi (Francuska)   11

    Sporting (Portugalija)    11

10. Breša (Italija)     10

 

Prodaje fudbalera u posljednjih pet godina

 

Ajaks

1. Luis Suarez (Liverpul)   32

2. Deli Blind (Mančester j.) 21,21

3. Kristijan Eriksen (Totenhem)   16,25

4. Jan Vertongen (Totenhem) 15

5. Sim de Jong (Njukasl)        10,5

Ukupno: 94,96

 

Dinamo

1. Mateo Kovačić (Inter)     9,68

2. Marselo Brozović (Inter)         8

3. Mario Mandžukić (Volfzburg)  6,16

4. Duje Čop (Kaljari)   5

5. Tin Jedvaj (Roma)     4,4

Ukupno: 33,24

 

Partizan

1. Stefan Savić (Mančester s.)      12

2. Lazar Marković (Benfika)        10

3. Aleksandar Mitrović (Anderleht)    5

4. Marko Šćepović (Olimpijakos)         3,5

5. Ljubomir Fejsa (Olimpijakos)   3

Ukupno: 32,5

 

Hajduk

1. Senijad Ibričić (Lokomotiva M.)     6

2. Ivan Strinić (Dnjipro)   4,84

3. Ante Vukušić (Peskara)   4,5

4. Mario Pašalić (Čelzi)   3

5. Žan Edvard Kuasi (Šangaj)       2,42

Ukupno: 20,76

 

Crvena zvezda

1. Luka Milivojević    (Anderleht)         2,38

2. Dejan Lekić (Osasuna)       2,17

3. Pavle Ninkov (Tuluz)       1,53

4. Li Adi (Dalijen)      1,5

5. Uroš Spajić (Tuluz)        1,32

Ukupno: 8,9

                                                                    *Cifre su u milionima evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana