Зашто комарци уједају неке људе, а неке заобилазе

ГС
Foto: Илустрација

Колико год се трудили избјећи комарце и колико год користили разне препарате, на неке људе они се дословно залијепе. Постоје добри разлози зашто је то тако.

Неколико је фактора који утичу на то хоће ли комарци нападати баш вас или не.

Привлачи их мирис коже

"Мирис коже на који реагују комарци зависи о њиховој врсти. Жути комарац и тиграсти реагује на млијечну киселину, а Anopheles врсту привлаче масне киселине", тврди Барт Кнолс, биолог који проучава комарце, преноси Кликс.

Мјешавина хемикалија и мириса овиси заправо о вама. Шминка, козметика, прехрана, pH коже... Све те ствари чине мјешавину хемикалија, па ваш мирис заправо зависи о вама и ономе што користите и једете.

Привлачи их ваш задах

Битно је напоменути да комарци прате људе по мирису. Женке укључе сва своја осјетила како би одлучиле желе ли некога угристи или не. Угљикодиоксид који људи издишу заједно с разним хемикалијама ствара мирис који комарци могу осјетити и када су 30 метара удаљени од човјека, каже Кнолс.

Температура тијела и испаравање воде

Наша тијела емитују топлину, а количина воде која испарава с површине наше коже зависи о температури околиша. Како нам се комарац приближава он може детектовати испаравање воде. То може играти одлуку у томе хоће ли нас убости или не. Једно истраживање показује како комарци иду на оближне изворе топлине који су им идеалне температуре.

Свака особа испушта више од 300 различитих хемикалија из коже, а чак њих 100 налази се у даху.

Постоје разне теорије о томе зашто је нека особа привлачнија комарцима, а многи кажу да је то зато што имају "слатку" крв. Неки вјерују и да узимање витамина Б и бијелог лука људе чини мање привлачнима овим инсектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана