За њу не постоји замјена: Само једна српска ријеч ушла је у све свјетске језике

GS
Foto: Arhiva

Готово да нема човјека са територије наше земље који не зна да је једна ријеч из српског језика ушла у све остале свјетске језике.

Јединственост ове ријечи огледа се у томе што за њу данас не постоји замјена, већ се само њом означава митолошко биће кога смо се плашили као дјеца, а данас је главни јунак бројних романа, филмова, серија, али и ликовних приказа.

Једина српска риjеч општеприхваћена у свим свјетским језицима

Вампир је једина ријеч из српског језика која је општеприхваћена у свим сјветским језицима.

На енглеском језику „vampire“, француском „vampire“, италијанском „vampirо“, шпански „vampirо“, турски „vampir“, њемачки „vampir“, дански „vampyr“, пољски „wаmpir“ итд.


Словенска митологија обилује бићима која као да су изашла из најгоре ноћне море. Нека од тих створења постала су интернационално популарна и завршила у многобројним романима и филмовима. Легенде о појединим чудовиштима још су страшнија од холивудксе интерпретације, а такав је случај и са најчувенијим словенским монструмом – вампиром.

Опште је познато да је ријеч „вампир“ једна од ријетких, а можда и једина, ријеч из српског језика која се користи у цијелом свијету, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана