Za nju ne postoji zamjena: Samo jedna srpska riječ ušla je u sve svjetske jezike

GS
Foto: Arhiva

Gotovo da nema čovjeka sa teritorije naše zemlje koji ne zna da je jedna riječ iz srpskog jezika ušla u sve ostale svjetske jezike.

Jedinstvenost ove riječi ogleda se u tome što za nju danas ne postoji zamjena, već se samo njom označava mitološko biće koga smo se plašili kao djeca, a danas je glavni junak brojnih romana, filmova, serija, ali i likovnih prikaza.

Jedina srpska riječ opšteprihvaćena u svim svjetskim jezicima

Vampir je jedina riječ iz srpskog jezika koja je opšteprihvaćena u svim sjvetskim jezicima.

Na engleskom jeziku „vampire“, francuskom „vampire“, italijanskom „vampiro“, španski „vampiro“, turski „vampir“, njemački „vampir“, danski „vampyr“, poljski „wampir“ itd.


Slovenska mitologija obiluje bićima koja kao da su izašla iz najgore noćne more. Neka od tih stvorenja postala su internacionalno popularna i završila u mnogobrojnim romanima i filmovima. Legende o pojedinim čudovištima još su strašnija od holivudkse interpretacije, a takav je slučaj i sa najčuvenijim slovenskim monstrumom – vampirom.

Opšte je poznato da je riječ „vampir“ jedna od rijetkih, a možda i jedina, riječ iz srpskog jezika koja se koristi u cijelom svijetu, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana