Bolna ispovijest Milke Kovačić: Posmrtni ostaci mog supruga Božidara ukopani u Potočarima

Srna
Bolna ispovijest Milke Kovačić: Posmrtni ostaci mog supruga Božidara ukopani u Potočarima

BRATUNAC - Predsjednik Udruženja porodica nestalih Bratunac - Srebrenica Milka Kovačić vjeruje da su posmrtni ostaci njenog supruga Božidara, za kojima traga već 32 godine, ukopani pod tuđim imenom u Memorijalnom centru u Potočarima.

Kovačićeva je rekla Srni da se u Potočarima, bez ičije kontrole, ukopavaju svi posmrtni ostaci koji su pronađeni na području Srebrenice kako bi bila namirena "zadata" cifra od 8.372 bošnjačke žrtve, koliko je upisano na kamenu u Memorijalnom centru.

Ona je navela da je obišla mnoge lokacije za koje je dobila informacije da bi tu mogli da budu ukopani posmrtni ostaci njenog supruga, ali da ih nije našla, te da ostaje mogućnost da se eventualno nalaze u kosturnici u Tuzli ili da su ukopani u Potočarima.

"Vjerujem da su Božidarovi posmrtni ostaci ukopani na nečije drugo ime da bi se došlo do tog zamišljenog broja žrtava iz jula 1995. godine. To nazivaju genocidom i na osnovu tih lažnih podataka sada žele da nametnu rezoluciju o Srebrenici kojom žele da zaštite tu laž i uspostave kao istorijsku istinu", istakla je Kovačićeva.

Ona je ukazala na to da je vidljivo da bošnjačka strana ima podršku zapadnih sila koje rezolucijom hoće da "speru ljagu" i opravdaju se za bombardovanje Republike Srpske.

"Zbog toga donose zakone i rezolucije o zabrani negiranja navodnog genocida, iako je nezavisna stručna međunarodna komisija utvrdila da se on nije dogodio", rekla je Kovačićeva.

ZBOG REZOLUCIJE SAKRIVAJU SRPSKE ŽRTVE I ŠTITE ZLOČINCE

Kovačićeva je upitala zašto međunarodni zvaničnici ne pomognu da se nađu kosti njenog muža, svih nestalih Srba i ostalih naroda, a ne samo srebreničkih muslimana?

"Prekopali su cijelo srednje Podrinje i pokupili sve kosti koje su našli da bi došli do zadatog broja, a čije su zaista kosti i iz kog perioda niko ne vrši kontrolu", ukazala je Kovačićeva.

Ona je rekla da je nad srpskim narodom u Srebrenici počinjen genocid.

"Meni su ubili muža i nemam više nikoga. Brani Vučetiću iz Bjelovca ubili su porodicu, a njega su kao devetogodišnje dijete, sa tijelom punim rana i gelera, odveli u logor. Cvetku Ristiću iz Kušića ubili su četiri člana porodice, a on je slučajno preživio i ima još takvih slučajeva, ali se te genocidne namjere i masovna ubistva, klanja i paljenja srpskih civila nigdje ne pominju u toj poganoj rezoluciji", navela je Kovačićeva

Ona je rekla da ta nepravda povređuje rane porodica nestalih i ubijenih i da će eventualno donošenje rezolucije o Srebrenici unijeti novi nemir, poremetiti međuljudske i međunacionalne odnose, te stvoriti mržnju i srušiti prividni suživot i mir.

Kovačićeva priča da je supruga Božidara upoznala na Drini. On je iz okoline Daruvara došao u bratunačko selo Tegare, gdje je radio kao učitelj, a Milka je bila djevojka iz susjednog sela, preko Drine, u Srbiji.

Sklopili su brak i živjeli u školskom stanu u Tegarama. Nisu imali potomstvo.

BOŽIDARA ZAROBILI NjEGOVI BIVŠI UČENICI I ODVELI U LOGOR "PILIĆARNIK"

Milka se prisjeća da su Božidara dok je bio na seoskoj straži zarobili njegovi bivši učenici 9. juna 1992. godine i odveli ga u logor `Pilićarnik` u Potočare.

"To je objavila Radio Srebrenica, lično sam čula, a to su mi kasnije potvrdili logoraši koji su bili u tom logoru, pa su razmijenjeni", ispričala je Milka.

Tog dana je u Tegarama u svojoj kući ubijen mještanin Živorad Zarić.

"Moj suprug je posljednji put viđen živ u logoru `Pilićarnik`. To su mi nakon razmjene ispričali Srbi iz srebreničkog sela Čumavići, a oni su svi bili zatvoreni u tom logoru", dodala je Kovačićeva.

Ona je rekla da je život posvetila traženju posmrtnih ostataka svog supruga pokušavajući na razne načine da dođe do informacije gdje su ukopani.

"Prisustvovala sam brojnim ekshumacijama i prekopavanjima. Sve informacije do kojih sam došla o mogućoj lokaciji gdje bi se mogli nalaziti njegovi posmrtni ostaci provjerene su i ta mjesta su prekopana, ali uzalud", istakla je Kovačićeva.

Ispričala je da joj je jedna osoba rekla da je vidjela da su Božidara zaklali ispred kuće nekog Hadžovića u kojoj se nalazilo muslimansko komandno mjesto u Gornjim Potočarima

Ta osoba je, kako kaže, zvanično prije dvije godine dala izjavu koja je proslijeđena Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ona je čula priče da je Božidar odvezen u bijeloj "ladi" i da je viđen zaklan u potoku kod jedne vodenice, ali da prilikom potrage nije pronađen.

Milka je navela da je njen suprug među prvima nastradao, da je bio poznat i da mnogi muslimani znaju gdje je zakopan.

"Data je i krv kao uzorak za identifikaciju, ali ništa. Nadam se novom traženju koje je najavljeno u Srebrenici. Tragam neprekidno i slušam razne priče 32 godine. Mnoge srpske kosti leže u kosturnici u Tuzli i ne vrši se identifikacija. Opstruiše se da bi neko naplaćivao usluge te kosturnice. Možda su tu i kosti mog muža", nada se ova ogorčena žena.

Ona je izrazila sumnju u pristrasnost rada Instituta za traženje nestalih BiH, kao i rada laboratorije za identifikaciju, koja je prije nekoliko godina preseljena u Hag i od tada, kaže, nisu identifikovani posmrtni ostaci nijednog Srbina iz srednjeg Podrinja.

KAKO SE NA BRZINU IDENTIFIKUJU SREBRENIČKI BOŠNjACI, A SRBI NIKAKO?

"Nameće se pitanje kako svake godine odjednom pronađu i na brzinu identifikuju 50 i više posmrtnih ostataka navodnih srebreničkih Bošnjaka za ukop 11. jula u Potočarima, a da se među tolikim kostima ne nađe niko od nestalih Srba. Ko to radi, određuje i po kojim kriterijumima nikome nije poznato", rekla je Kovačićeva.

Njenu posebnu ogorčenost izaziva rad tužilaca, za koje kaže da se služe raznim izgovorima i lažima da bi opstruisali istrage o stradanju Srba i otkrili počinioce.

"Jedni kažu da se radi na predmetu, drugi da su ga proslijedili Okružnom tužilaštvu u Bijeljini. Jedna žena tužilac je nakon petogodišnjeg `čuvanja` predmeta rekla da ide u penziju i da se prekida istraga jer nema elemenata za njen nastavak, ali pisani odgovor niko ne dostavlja i drže nas u stalnoj neizvjesnosti, a vrijeme prolazi, što je njihov cilj", ocijenila je Kovačićeva.

Ona je istakla da se posebno kriju i opstruišu predmeti u vezi sa ubistvima i nestankom Srba u Srebrenici.

"Sve se to radi planski, svjesno i kontinuirano kako bi se pripremila podloga za donošenje rezolucije o Srebrenici kojom se sve srpske žrtve žele poništiti kao da se nisu desile i svu odgovornost za zločine pripisati srpskoj strani", kaže Kovačićeva.

Ona je navela da se opstrukcijama odugovlači i postupak traženja i identifikacije.

"Posljednja ekshumacija Srba bila je 10. juna 2010. godine kada je prilikom traženja posmrtnih ostataka Bošnjaka u selu Zalazje kod Srebrenice nađena grobnica sa posmrtnim ostacima desetoro ubijenih Srba koji su nakon dvogodišnje procedure oko identifikacije sahranjeni na Petrovdan 2012. godine", navela je Kovačićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana