Pogledajte kako izgledaju đonovi cipela Svetog Vasilija tokom svakog presvlačenja moštiju

GS
Pogledajte kako izgledaju đonovi cipela Svetog Vasilija tokom svakog presvlačenja moštiju

Današnji dan, 12. maj, posvećen je čudotvorcu Srpske pravoslavne crkve – Svetom Vasiliju Ostroškom.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog se presvlače svake sedme godine.

Kada Svetitelju skinu cipele, đonovi cipela su toliko istrošeni kao kod čovjeka koji je sedam godina hodao u tim cipelama.

Sveti Vasilije Ostroški jedini je praznik bez ikakvih običaja, pa se kaže da vjernici samo treba da se sa vjerom i iz srca pomole svecu - to je dovoljno i za velika čuda.

Tropar Svetom Vasiliju:

Od mladosti svoje cijelog sebe si dao Gospodu, prebivajući u molitvama, podvizima i postovima, oče Bogonosni: Bio si primjer vrline tvome stadu, zbog toga vide Bog tvoju dobru namjeru i postavi te u Svojoj Crkvi kao pastira i revnosnog arhijereja, i po prestavljenju tvome sačuva sveto tijelo tvoje netruležno, svetitelju Vasilije: Zato kao onaj koji ima smjelost, moli se Hristu Bogu, da spase duše naše.

Sveti Vasilije Ostroški

Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog u Crnoj Gori kao velika svetinja, više od 300 godina. Mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Rođen kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjiću u hercegovačkom Popovom Polju 1610. godine.

Sveti Vasilije zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Bogorodice.

Ubrzo je postao episkop. Najprije je boravio u Tvrdošu, a potom prelazi u Ostrog.

Neumoran u molitvama, postu i fizičkom trudu Sveti Vasilije mirno se upokojio na današnji dan 1671. godine.

Njegove svete mošti čudotvorne su do danas, pa je narod bilo koje vjere nastavio da dolazi, nalazeći iscjeljenja i u najtežim bolestima i mukama.

Tradicionalni dan velikog okupljanja vjernika je baš 12. maj, ali i Trojičin dan, kada se održava Veliki narodni sabor u Ostrogu.

Svetitelju u čast podignute su i brojne crkve zadužbine. U Beogradu, u crkvi cara Konstantina i carice Jelene na Voždovcu, čuva se omofor Svetog Vasilija.

Slavi se i kao krsna slava.

Po narodnom običajnom kalendaru, danas se ne rade teški poslovi, ali valja da se očisti kuća, kako bi, vjeruje se, čitave godine u domu vladali harmonija i mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana