Погледајте како изгледају ђонови ципела Светог Василија током сваког пресвлачења моштију

ГС
Погледајте како изгледају ђонови ципела Светог Василија током сваког пресвлачења моштију

Данашњи дан, 12. мај, посвећен је чудотворцу Српске православне цркве – Светом Василију Острошком.

Мошти Светог Василија Острошког се пресвлаче сваке седме године.

Када Светитељу скину ципеле, ђонови ципела су толико истрошени као код човјека који је седам година ходао у тим ципелама.

Свети Василије Острошки једини је празник без икаквих обичаја, па се каже да вјерници само треба да се са вјером и из срца помоле свецу - то је довољно и за велика чуда.

Тропар Светом Василију:

Од младости своје цијелог себе си дао Господу, пребивајући у молитвама, подвизима и постовима, оче Богоносни: Био си примјер врлине твоме стаду, због тога виде Бог твоју добру намјеру и постави те у Својој Цркви као пастира и ревносног архијереја, и по престављењу твоме сачува свето тијело твоје нетрулежно, светитељу Василије: Зато као онај који има смјелост, моли се Христу Богу, да спасе душе наше.

Свети Василије Острошки

Његове мошти чувају се у манастиру Острог у Црној Гори као велика светиња, више од 300 година. Мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија.

Рођен као Стојан Јовановић у селу Мркоњићу у херцеговачком Поповом Пољу 1610. године.

Свети Василије замонашио се у требињском манастиру Успенија Богородице.

Убрзо је постао епископ. Најприје је боравио у Тврдошу, а потом прелази у Острог.

Неуморан у молитвама, посту и физичком труду Свети Василије мирно се упокојио на данашњи дан 1671. године.

Његове свете мошти чудотворне су до данас, па је народ било које вјере наставио да долази, налазећи исцјељења и у најтежим болестима и мукама.

Традиционални дан великог окупљања вјерника је баш 12. мај, али и Тројичин дан, када се одржава Велики народни сабор у Острогу.

Светитељу у част подигнуте су и бројне цркве задужбине. У Београду, у цркви цара Константина и царице Јелене на Вождовцу, чува се омофор Светог Василија.

Слави се и као крсна слава.

По народном обичајном календару, данас се не раде тешки послови, али ваља да се очисти кућа, како би, вјерује се, читаве године у дому владали хармонија и мир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана