Владе упозориле да не буде шала о вирусу

Срна
Владе упозориле да не буде шала о вирусу

ПАРИЗ - Данас је 1. април, глобални дан шале, али су владе широм свијета упозориле да током пандемије не треба да буде хумора на тему смртоносног вируса, а у неким случајевима пријете и затвором.

Првог априла породице, корисници интернета и корпорације традиционално смишљају шале на рачун најближих, пријатеља, пословних сарадника...

Ове године је мало ко у добром расположењу јер број жртава у свијету расте док су милијарде људи код куће у неком облику блокаде.

“Гугл”, компанија позната по својим првоаприлским шалама, обавијестила је своје запослене да треба да “прескоче ову традицију из поштивања према свима који се боре против пандемије Ковид-19”, наводи се у интерној поруци у коју је имао увид “Бизнис инсајдер”.

Пандемију већ прати огроман број дезинформација на свјетској мрежи, што владама отежава да заштите грађане. Неке администрације пријете затворским казнама поводом шала о вирусу.

Тајван, који служи као модел успјешне борбе против вируса, упозорио је грађане који шире гласине да могу завршити у затвору до три године и платити казну од 100.000 америчких долара.

“На априлски дан шале можемо да будемо духовити ако морамо, али не можемо правити шале о пандемији, да бисмо избјегли кршење закона”, написала је на “Фејсбуку” предсједник Цај Инг Вен.

Министарство здравља затражило је да се не праве шале о пандемији и нагласило да треба имати на уму раднике у првој линије борбе против епидемије.

Тајланд је заузео сличан став и запријетио казном до пет година затвора онима који буду правили шале на тему обољења Ковид-19.

У Индији, земљи познатој по ширењу дезинформација преко сервиса “Воцап”, политичари су упутили сличне позиве.

“Државна влада неће дозволити никоме да шири гласине и панику о корони”, написао је на “Твитеру” министар унутрашњих послова државе Махраштра Анил Дешмук.

Многе познате компаније које су се претходних година јавно шалиле поводом 1. априла, сада прескачу традицију.

“Препорука свим ПР агенцијама које планирају шале поводом 1. априла. Само то немојте урадити”, објавио је Џејмс Херинг из лондонске агенције за односе са јавношћу “Тејлор Херинг”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана